Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    GE staví první americkou větrnou offshore farmu

GE staví první americkou větrnou offshore farmu

Nové větrné farmy dodaly ve Spojených státech v letech 2010 - 2014 více než čtvrtinu celkové nové energetické kapacity – ke konci loňského roku to bylo 75 000 megawattů. Žádná jiná země s výjimkou Číny nemá více. Navzdory tomu, že Amerika má dlouhé pobřeží, větrné farmy jsou budovány výhradně na souši. Jenže to se teď má změnit. Největší americký výrobce větrných turbín, společnost GE, právě dokončila instalaci plošin, které ponesou první offshore větrnou farmu ve Spojených státech. Větrná farma, postavená společností Deepwater Wind se nachází zhruba pět kilometrů od Block Island u východního pobřeží USA, do provozu by měla být uvedena ke konci roku 2016.  

Nová větrná farma bude využívat pěti velkých turbín Haliade, které GE zakoupila společně s Alstomem loni na podzim, a které vyrábí v továrně v ústí řeky Loire ve francouzském Saint-Nazaire. Každá turbína Haliade dokáže generovat 6 megawattů, což je dostatečný objem k napájení 5 000 amerických domácností; zároveň se během životního cyklu turbíny ušetří 21 000 tun oxidu uhličitého. Turbína má rotor o průměru 150 metrů a otáčí se na prostoru, do kterého by se vešly dva poschoďové Airbusy A380. Generátor je jeden z největších, jaký byl kdy vyroben, váží 150 tun, je usazen ve výšce 100 metrů a je vybaven permanentním magnetem. Je rozdělen do tří samostatných elektrických obvodů. Dokonce i kdyby se dva obvody odpojily, ve zbylém okruhu může turbína ještě vyrobit 2 megawatty elektřiny. Nízké nároky na údržbu jsou tu nesmírně důležité, neboť zařízení je na volném moři, kde zrádné vody a silný vítr mohou pozdržet případný výjezd k opravě o několik dnů i týdnů.

První turbína Haliade právě opustila továrnu a zamířila do Dánska, kde bude instalována v elektrárně Osterild. Ve stejné továrně ve Francii se vyrábějí i generátory – továrna jich může vyrobit asi 100 ročně. Už samotný výrobní proces je velice inovativní, stejně jako sám generátor. Ten se po výrobní lince sune na vzduchovém polštáři, aby se snížila nutnost použití jeřábů.

Ale to není vše. GE rovněž nabízí provozovatelům větrných farem přístup do „GE Store", což umožňuje společnosti rychle sdílet vědomosti, technologie a inovace napříč svými divizemi. Například Deepwater Wind se inspiroval projektem baterií vyvíjených společností Current, což je start-up „sponzorovaný společností GE", a tento projekt zpracovává pro chystanou elektrárnu Deepwater ONE (90 MW, 15 turbín) v South Forku na Long Islandu. Baterie zajistí stabilizaci sítě a zvýší využití energie poskytované offshore větrnými turbínami.

Baterie též řeší jeden z klíčových problémů, před nimiž dnes stojí producenti obnovitelné energie. Baterie umožní uchovat přebytek elektrické energie, který je generován při silném větru, a tento následně uvolnit do sítě během špičky. „Toto řešení umožní elektrárně South Fork uspokojovat poptávku po energii dostupným a udržitelným způsobem," říká generální manažerka divize úložišť ve společnosti Current Pratima Rangarajanová.

Další překážku představuje přenos energie z moře na břeh. A právě zde přichází ke slovu divize GE Energy Connections. Propojení offshore farem se sítí vyžaduje vybudování elektrické rozvodny offshore. HVDC kabely, vyvíjené právě GE Energy Connections, dokáží energii přenést efektivně na vzdálenost 50 kilometrů i déle.

O společnosti GE
GE (NYSE: GE) pracuje na projektech, které mění svět. S pomocí nejmodernějších technologií čelí její špičkoví odborníci i zdánlivě neřešitelným problémům. Jejím cílem je poskytovat lidem po celém světě stále účinnější nástroje pro vyspělejší stavebnictví, dopravu, energetiku a zdravotnictví. Společnost GE proměňuje ideje ve skutečnost. Více informací o společnosti GE naleznete na www.ge.com.

O společnosti GE v Evropě
Do rozvíjení svého podnikání v Evropě GE investuje již déle než sto let. V současnosti v Evropě zaměstnává přes 90 000 osob, a to na nejrůznějších místech po celém kontinentu. Evropa je klíčovým regionem pro růst GE a sídlí zde několik centrál jejich globálních divizí, výzkumné centrum a středisko Global Operations Center. Další informace o společnosti GE v regionu střední a východní Evropy (CEE) naleznete na: http://gereportscee.com.

 

 

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Generátor Haliade v závodě St. Nazaire, FrancieKaždý generátor váží 150 tun, má průměr 7,6 mPřevoz rotoru turbíny HaliadeČást turbíny Haliade opuští závod GE ve Francii

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (60x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (58x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...