Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Biomass    Díky biomase přitekla elektřina do 94 tisíc domácností

Díky biomase přitekla elektřina do 94 tisíc domácností

Publikováno: 20.1.2010, Aktualizováno: 24.1.2010 14:53
Rubrika: Biomass, Tiskové zprávy

V roce 2009 vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách více než 327 milionů kWh elektřiny z biomasy. Pozitivně se projevily úpravy elektrárny Hodonín umožňující zvýšené objemy spalované biomasy.

V loňském roce vyrobila Skupina ČEZ v domácích elektrárnách více než 327 milionů kWh elektřiny z biomasy a mírně tak překročila předloňskou bilanci. Zmíněná produkce by současně pokryla roční spotřebu téměř 94 tisíc domácností. Ve čtyřech povozech Skupiny ČEZ v ČR zabývajících se výrobou elektřiny z biomasy (elektrárny Hodonín, Poříčí, Tisová a teplárna Dvůr Králové) bylo loni spáleno více než 363 tisíc tun biomasy.
Navzdory obecným problémům s dodávkou biomasy z počátku roku 2009 se už v celkových číslech naplno projevil především pozitivní trend zvýšené produkce modernizované elektrárny Hodonín, která meziročně dokázala navýšit produkci o skoro 19 procent a dodat přes 177 milionů kWh. Poslední den loňského roku byl zároveň v Hodoníně ve znamení definitivního přechodu výroby jednoho z bloků výhradně na čistou biomasu (ostatní provozy Skupiny ČEZ aplikují tzv. spoluspalování biomasy s uhlím). Po Hodonínu by následně úpravami umožňujícími zvýšené objemy výroby z biomasy měly projít také elektrárny v Tisové a Poříčí.
„Celkovým cílem v horizontu několika let je v rámci výroben Skupiny ČEZ v České republice dosažení hranice 700 milionů kWh vyrobených ročně z biomasy. Jednou třetinou by k tomu měla přispět elektrárna v Hodoníně,“ řekl Dušan Timko, ředitel Organizační jednotky Teplárny Hodonín, Poříčí, Tisová a Vítkovice.
 

Výroba z biomasy v elektrárnách Skupiny ČEZ v ČR (2009)

                                             Výroba 2009 (MWh)              Spotřeba biopaliva 2009 (t)
Tisová                                    45 956                                      47 265
Poříčí                                      92 418                                   100 988
Teplárna Dvůr Králové        11 944                                       6 277
Hodonín                              177 348                                   208 749
Celkem v ČR                      327 666                                   363 279

V rámci portfolia obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ je biomasa druhou nejvýznamnější položkou po vodních elektrárnách. V oblasti výroby elektřiny z biomasy v rámci Skupiny ČEZ skýtají do budoucna velký potenciál také polské elektrárny ELCHO a Skawina. Zvýšené objemy spalované biomasy jsou současně příspěvkem Skupiny ČEZ k ohlášenému Akčnímu plánu pro biomasu v ČR na období 2009 až 2011. Plán má pomoci ke splnění závazku České republiky vůči Evropské unii zvýšit podíl elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny.

Skupina ČEZ, coby největší domácí výrobce elektřiny plánuje v následujících 15 letech investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun, z toho zhruba 20 miliard korun bude určeno na výstavbu větrných elektráren. Cíle Skupiny ČEZ v oblasti rozšiřování výrobních kapacit z obnovitelných zdrojů přímo souvisejí s cílem ČR vyrábět podle klimaticko-energetického balíčku EU v roce 2020 celkem 13,5 % energie z obnovitelných zdrojů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (55x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (48x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (47x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...