Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Chladicí věž pro nový blok v Ledvicích byla vytažena v rekordně krátkém čase

Chladicí věž pro nový blok v Ledvicích byla vytažena v rekordně krátkém čase

Publikováno: 1.3.2011, Aktualizováno: 4.3.2011 09:40
Rubrika: Elektrárny, Technologie, materiály, Výstavba nového bloku Ledvice

Pro nový nadkritický blok o výkonu 660 MW v Elektrárně Ledvice se staví chladicí věž s přirozeným tahem o výšce 145 m. Danému typu chladicí věže se často říká také slangově „itersonka“, neboli chladicí věž typu Iterson. Holandský technik Frederik Karel Theodor van Iterson použil jako první pro tahový komín chladicí věže tvaru rotačního hyperboloidu. Bylo to v roce 1918. Nepodařilo se nám zjistit jak dlouho naši kolegové počátkem 20. století tuto první „itersonku“ stavěli, ale společnost REKO PRAHA, a.s. vytáhla letos komín chladicí věže do své maximální výšky za pět měsíců. Pro srovnání bychom chtěli uvést, že chladicí věže v Jaderné elektrárně Temelín výšky 155 m se stavěly průměrně 12 měsíců. Autor (Ing. Vladislav Grebík, předseda představenstva a projektový manažer, REKO PRAHA, a.s., grebik@reko-praha.cz) v článku popisuje průběh výstavby věže v Ledvicích.

Cooling tower for new unit in Ledvice built up in record time
For the new supercritical unit with 660 MW output in the Ledvice power plant a cooling tower with natural ventilation and a height of 145m is under construction. The cooling tower is an Iterson-type tower. The Dutch engineer Frederik Karel Theodor van Iterson was the first one to use cooling towers with the shape of a rotating hyperboloid for the draught chimney. This was in 1918. We could not find out how long our colleagues were building this first Iterson tower at the beginning of the 20th century, but this year REKO PRAHA, a.s. erected the cooling tower chimney to its maximum height within five months. For a comparison, we would like note that the cooling towers in the Temelín nuclear power plant with 155m height were built up within 12 months on average. The author describes the tower construction procedure in Ledvice.

Охлаждающая башня для нового блока электростанции Ледвице была возведена в рекордно короткое время
Для нового сверхкритического блока мощностью 660 МВт на электростанции Ледвице сооружается охлаждающая башня с естественной циркуляцией высотой 145 метров. На профессиональном сленге такой тип башни часто называют «итерсонка» или охлаждающая башня типа Итерсон. Голландский инженер Фредерик Карел Теодор ван Итерсон при строительстве охлаждающей башни первым использовал форму вращающегося гиперболоида для трубы с естественной тягой. Было это в 1918 году. Нам не удалось выяснить, сколько времени ушло у наших коллег начала 20-го века на строительство этой первой «итерсонки», однако фирма REKO PRAHA, a.s. возвела в этом году трубу охлаждающей башни до своей максимальной высоты за пять месяцев. Для сравнения хотелось бы отметить, что охлаждающая башня Атомной Электростанции Темелин высотой 155 метров строилась примерно 12 месяцев. Автор статьи описывает ход строительства башни в Ледвице.

Článek najdete ve formátu PDF zde.

Zajistěte si časopis All for Power včas. Využijte možnost předplatného zde.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (66x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (60x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...