Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    ČEZ v Británii vstoupil na velkoobchodní trh se zemním plynem

ČEZ v Británii vstoupil na velkoobchodní trh se zemním plynem

Publikováno: 3.9.2008, Aktualizováno: 13.4.2009 21:19
Rubrika: Tiskové zprávy, Plyn

Energetická společnost ČEZ vstoupila na velkoobchodní trh se zemním plynem. První obchody firma provedla prostřednictvím mezinárodní komoditní burzy v Londýně (InterContinental Exchange) na trhu se zemním plynem NBP. Informovala o tom mluvčí firmy Eva Nováková. ČEZ nejen v České republice usiluje o výstavbu elektráren na zemní plyn.

'Zemní plyn je čtvrtou energetickou komoditou, se kterou ČEZ obchoduje,' uvedla Nováková. Kromě hlavního obchodu s elektřinou již ČEZ několik let obchoduje s povolenkami na emise oxidu uhličitého (CO2) a letos v březnu rozšířil své obchodní portfolio o černé uhlí.
ČEZ usiluje o výstavbu elektráren na zemní plyn Úžíně u Ústí nad Labem a v areálu současné uhelné elektrárny Počerady, kde mají do roku 2013 vyrůst dva paroplynové bloky o výkonu zhruba 440 megawattů. Plynové elektrárny chce ČEZ stavět i v dalších pěti lokalitách v Evropě. Společně s maďarskou firmou MOL chce stavět dvě elektrárny na zemní plyn s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla o výkonu 800 megawattů v rafinerii skupiny MOL v Bratislavě a v Maďarsku.


Plynové potrubí

ČEZ příklon k plynu obhajuje situací na trhu s povolenkami na vypouštění CO2. Evropská komise totiž chce po roce 2013 tyto povolenky dražit, a nikoliv rozdávat zadarmo jako nyní. Plynové zdroje produkují méně CO2 než uhelné. Jejich provoz je nyní dražší než u uhelných, ale po zavedení aukcí se relativně zlevní. Rozšíření předmětu podnikaní o obchod s plynem schválili akcionáři firmy na květnové valné hromadě.
NBP (The National Balancing Point) ve Velké Británii je nejlikvidnější obchodní místo se zemním plynem v Evropě. Mimo jiné se zde tvoří ceny kontraktů futures na zemní plyn pro ropnou burzu IPE (International Petroleum Exchange). Futures představují závazek prodat nebo koupit určitá aktiva ve sjednaném množství v předem určený čas a za předem stanovenou cenu a patří do skupiny derivátů.
ČEZ je největší středoevropskou elektrárenskou společností. Nejziskovější česká firma ČEZ v pololetí meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 38 procent na 29 miliard korun díky dražší elektřině a vyššímu podílu její výroby z jádra. Dvoutřetinovým vlastníkem firmy je stát, který inkasoval z loňského zisku firmy dividendu 15,2 miliardy korun (zdroj: ČTK).
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (64x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (42x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (37x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...