Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    ČEZ rozběhl projekt obnovy uhelných elektráren a investoval již 5,2 miliardy korun

ČEZ rozběhl projekt obnovy uhelných elektráren a investoval již 5,2 miliardy korun

Publikováno: 22.8.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 14:14
Rubrika: Klasické

V prvním pololetí 2007 ČEZ úspěšně zahájil projekt obnovy zdrojů ve třech uhelných elektrárnách. Významnými kroky jsou zejména zahájení demontážních prací v Tušimicích a získání státní autorizace a územního rozhodnutí v Ledvicích. Celkově již ČEZ proinvestoval 5,2 miliardy korun, Plán ČEZ zahrnuje v následujících šesti letech obnovu až deseti stávajících a výstavbu až tří nových hnědouhelných bloků.

Aktivity v rámci plánu komplexní obnovy uhelných zdrojů již probíhají ve třech lokalitách – v Tušimicích II, v Ledvicích a v Prunéřově II.

  • V rámci elektrárny Tušimice II, kde budou do r. 2010 komplexně obnoveny 4 bloky, již probíhají základní demontážní a bourací práce.
  • V lokalitě Ledvice se podařilo pro nový blok (660 MW) získat státní autorizaci na výstavbu výrobny elektřiny. Získáno bylo také územní rozhodnutí spolu s demoličními výměry pro objekty, které musí ustoupit novému zařízení. Současně bylo vydáno kladné stanovisko MŽP (EIA) společnosti ČEPS ke stavbě nové linky 400 kV z rozvodny Chotějovice do rozvodny Výškov.
  • Aktuálně probíhají jednání s dodavateli pro další elektrárny, mj. s dodavateli technických zařízení pro elektrárnu Prunéřov II, kde budou provozovány tři obnovené bloky, každý o výkonu 250 MW.

„V současnosti jsme úspěšně zrealizovali první kroky komplexní obnovy. Během následujících šesti let chceme obnovu dokončit. Celková investice přesáhne 100 miliard korun,“ řekl Jiří Borovec, místopředseda představenstva a ředitel divize výroba ČEZ. „Komplexní obnova uhelných elektráren je klíčovým krokem jak pro zajištění energetické soběstačnosti ČR, tak pro snižování emisí oxidů dusíku, oxidů síry a oxidu uhličitého. Největším faktorem snižujícím emise bude vyšší účinnost spalování,“ dodal.

Pokles CO2, které komplexní obnova přinese, je jedním z prostředků, jimiž chce ČEZ dosáhnout celkového snížení intenzity emisí tohoto plynu o 15%. Dalším způsobem snižování emisí CO2 je i plánovaný rozvoj obnovitelných zdrojů, zejména větrných elektráren a biomasy. Celkové investice do jejich rozvoje by měly do roku 2013 dosáhnout až 30 miliard korun.

ČEZ zvažuje také stavbu nových paroplynových elektráren v ČR, pokud získá dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu. Výhoda paroplynových elektráren spočívá v nižších emisích CO2 (zhruba poloviční oproti uhelným) spolu s rychlejší a méně nákladnou výstavbou (zdroj ČEZ, a.s.)

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Dodávka turbinového ostrova s parní turbinou ŠKODA pro paroplynový zdroj v Počeradech (46x)
ŠKODA POWER, a Doosan company získala v polovině roku 2009 kontrakt od společnosti ŠKODA PRAHA Invest na dodávku turbino...
Nová technologie odsíření spalin poprvé uplatněna v české elektrárněNová technologie odsíření spalin poprvé uplatněna v české elektrárně (41x)
Zcela novým technologickým způsobem se rozhodla společnost Dalkia Česká republika snížit emise SO2 ve své Elektrárně Tře...
„Pro první kontakt v Turecku bych se na poradenské firmy určitě nespoléhal. To si musí každý odpracovat sám,“... (40x)
... uvedl pro potřeby „Tureckého speciálu“ časopisu All for Power Martin Pecina, generální ředitel Vítkovice...