Nacházíte se:  Úvod    Rozvody energií    ČEZ odhaduje škody po vichřici Emma na 150 milionů korun

ČEZ odhaduje škody po vichřici Emma na 150 milionů korun

Publikováno: 3.3.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 14:09
Rubrika: Rozvody energií, Tiskové zprávy

Energetická společnost ČEZ odhaduje škody, které jí způsobila víkendová vichřice Emma, na více než 150 milionů korun. Nejvíce škod, přibližně polovinu z celkového objemu, napáchal vítr ve východních Čechách. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy Ladislav Kříž. Loňský orkán Kyrill způsobil energetikům škody za zhruba 100 milionů korun.

'Stále jde o odhad. Výši škod, které Emma způsobila, budeme ještě upřesňovat,' řekl Kříž. Již teď je však jisté, že škody na rozvodech elektrické energie budou vyšší než loni v lednu, kdy Česko zasáhl orkán Kyrill.

Energetická společnost E.ON, která zabezpečuje dodávky elektřiny na jihu Čech a Moravy, odhaduje škody na desítky milionů korun, uvedl její mluvčí Vladimír Vácha.

'Značné' škody způsobila víkendová vichřice i provozovateli páteřní energetické sítě ČEPS; firma je ale zatím nedokáže vyčíslit. Celkový rozsah bude znám po zjištění plného rozsahu poškození a rozhodnutí o konečném způsobu opravy přenosových vedení, uvedla mluvčí ČEPS Jana Jabůrková. Vichřice udeřila nejvýrazněji v sobotu dopoledne, kdy se bez proudu na distribučním území ČEZ ocitlo zhruba 920.000 odběratelů. Loni zůstalo po řádění orkánu Kyrill bez dodávek elektřiny více než milion odběrných míst.


 

Škody způsobené vichřicí Emou

Emma poničila i sedm stožárů velmi vysokého napětí, což se loni nestalo, uvedl Kříž. Stožárů na nižším napětí podle něj byly poškozeny zřejmě stovky. Přesné číslo ale nelze zatím uvést, protože pracovníci firmy je ještě všechny nezkontrolovali. Mobilním operátorům vichřice nezpůsobila žádné hmotné škody. V průběhu neděle také obnovili dodávky elektrické energie ke všem vysílačům případně ústřednám.

'Žádné přímé škody v souvislosti s víkendovou vichřicí nám nevznikly, jde pouze o ušlý zisk v postižených oblastech. O jeho výši budeme schopni informovat nejdříve v odpoledních hodinách. Provoz je v této chvíli už v normálu,' řekla ČTK mluvčí T-Mobile Martina Kemrová. U O2 podle mluvčího Martina Žabky vznikly škody pouze v pevné síti v souvislosti s přerušením dodávek elektřiny, jejich výši firma počítá (Zdroj: financninoviny.cz).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Pravidla pro rozdělení německo-rakouské obchodní zóny jsou stanovená (584x)
Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) rozhodla o vytvoření regionů pro výpočet kapacity. Součá...
ČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostaniceČEZ Distribuce bude dálkově měřit všechny distribuční trafostanice (62x)
Obecně známé tvrzení „…kdo měří ví a kdo ví měří…“ platí v distribuční soustavě dvojnásob. Toho jsou si velmi dobře vědo...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (61x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...