Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    ČEZ láká stavba jaderné elektrárny v Rusku

ČEZ láká stavba jaderné elektrárny v Rusku

Publikováno: 17.7.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 11:45
Rubrika: Jaderné

Kdyby to všechno vyšlo, mohl by ČEZ stavět i čtyři jaderné elektrárny najednou. Kromě dostavby tuzemského Temelína a účasti na stavbě atomového zdroje v Rumunsku má ČEZ plány i v Rusku a na Slovensku.
 

Elektrárenská firma potvrdila, že se zajímá o tendr na strategického investora stavby nové jaderné elektrárny v ruském Kaliningradu zhruba za 120 miliard korun.
'Zajímáme se o tento projekt, čekáme na vypsání tendru a jeho podmínek,' řekl MF DNES šéf fúzí a akvizic ČEZ Vladimír Schmalz.
Atomová elektrárna v Kaliningradu, tedy v sousedství Litvy a Polska, má mít dva tisícimegawattové bloky a stála by podle ruských představitelů zhruba pět miliard eur. Stavba na zelené louce by mohla začít za rok a půl.


Jaderná elektrárna Temelín

Jevgenij Dod, šéf ruské Inter RAO JES, která projekt připravuje, včera v Moskvě řekl, že zájem zahraničních investorů je velký a že během srpna má být vyřešen 'právní model' jejich účasti na stavbě. Zahraniční investoři budou mít i 49 procent v elektrárně, 51 procent si podrží stát.
Nedávno vyhrál ČEZ s dalšími pěti firmami tendr na výstavbu dvou reaktorů v Rumunsku – tamní vláda investorům původně nabídla i 80% podíl v elektrárně. Pak se však rozhodla, že si podrží 51 procent. ČEZ chce být i při dostavbě slovenských Mochovců.


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (36x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (34x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...