Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Zástupci českých společností navštívili závod na výrobu jaderného paliva MSZ TVEL v Ruské federaci

Zástupci českých společností navštívili závod na výrobu jaderného paliva MSZ TVEL v Ruské federaci

Publikováno: 19.3.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Jaderné palivo

Ve dnech 11. – 13. března 2013 navštívili zástupci společností ČEZ, a.s., dukovanské a temelínské jaderné elektrárny a společnosti ALTA a.s. podnik na výrobu jaderného paliva Mashinostroitelny Zavod MSZ. Podnik je součástí společnosti JSC TVEL, která spadá do skupiny Rosatom.

Kličová slova: jaderné palivo, výroba

Mašinostrojitelnyj Závod MSZ v Elektrostalu je jedním z největších výrobců paliva pro jaderné elektrárny. Závod vyrábí palivové soubory pro ruské reaktory typu VVER-440, VVER-1000, RBMK-1000, BN-600 a rovněž palivové tablety pro zahraniční zákazníky. Na 57 reaktorech ve čtrnácti zemích světa pracuje na jaderné palivo vyrobené v MSZ. Palivové soubory se značkou Elemaš vyrábějí energii v každé osmé jaderné elektrárně. V České republice MSZ dodává palivo pro reaktory v Dukovanech a v Temelíně.
Cílem návštěvy českého zákazníka byla inspekce výroby jaderného paliva a jednání s představiteli vedení závodu MSZ. Delegace se zároveň zajímala o různé technické aspekty výrobního procesu a o záležitosti spojené s přepravou jaderného paliva do českých jaderných elektráren. V rámci návštěvy měli čeští zástupci příležitost prohlédnout si hlavní výrobní haly podniku.
S výsledky své návštěvy byli čeští specialisté spokojeni a potvrdili, že společnost MSZ je spolehlivým dodavatelem, který klade maximální důraz na kvalitu svých produktů.

Konsorcium MIR.1200 je jedním ze dvou uchazečů o dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín. Lídrem česko-ruského konsorcia je společnost ŠKODA JS a.s., která ke spolupráci přizvala firmy ZAO Atomstrojexport a OAO OKB Gidropress. Obě jsou dceřinými společnostmi státního podniku Rosatom. Konsorcium MIR.1200 nabízí evoluční projekt jaderné elektrárny VVER-1200, který těží ze zkušeností z více než 1300 reaktorových let provozu jaderných elektráren typu VVER. Vychází z osvědčených řešení se zvýšenou bezpečností a je unikátní kombinací nejmodernějších aktivních a pasivních kontrolních systémů, což z něj činí jeden z nejlepších reprezentantů generace III+.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Jak se vyrábí jaderné palivoJak se vyrábí jaderné palivo (88x)
Postup fabrikace jaderného paliva ukázala novinářům 19. listopadu 2019 ruská palivová společnost TVEL. Ve výrobním závod...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...