Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Žárové zinkování = ekonomická a efektivní povrchová ochrana oceli energetických investičních celků

Žárové zinkování = ekonomická a efektivní povrchová ochrana oceli energetických investičních celků

Publikováno: 19.1.2014
Rubrika: Elektrárny

Slitinový povlak, vzniklý při pozinkování, v běžném prostředí spolehlivě chrání ocel proti korozi desítky let. Je odolný vůči poškození a nechrání pouze pasivně, ale i tzv. katodickou ochranou, čili elektrochemickou reakcí mezi zinkem a železem ve vlhkém prostředí. Ocel je chráněna nejen na vnějším povrchu, ale i v dutinách a na hranách. Autorka se v článku zaměřuje na popis ekonomických a technologických výhod tohoto způsobu ochrany ocelových konstrukcí, jejíž přednosti vyvstávají na povrch i v případě atmosférického prostředí s vysokou korozní agresivitou u elektráren, hutí a dalších průmyslových segmentů. Na území České a Slovenské republiky provádí v několika provozovnách žárové zinkování ponorem společnost Wiegel.

Celý článek (autor: Ing. Věra Matoušková, vedoucí pro oblast východ, Wiegel CZ žárové zinkování s.r.o.) je ke stažení v náhledovém formátu zde. Předplatné časopisu All for Power je možné zde. V elektronické podobě je možné si časopis prohlédnout zde.

 

Zinc dipping = economical and effective surface protection of steel energy investment units
Alloyed coating, which appears during galvanisation in a normal environment, reliably protects steel against corrosion for decades. It is resistant to damage and does not provide mere passive protection, but also so-called cathodic protection or electrochemical reaction between zinc and iron in a humid environment. The steel is protected not just on the outer surface, but also in the cavities and at the edges. In the article the author focuses on describing the economic and technological benefits of this method of steel structure protection whose merits appear on the surface and in an atmospheric environment of high corrosion at power plants, smelting works and other industrial segments. The company Wiegel carried out zinc dipping in several plants in the Czech Republic and Slovak Republic.

Горячая оцинковка - экономичная и эффективная поверхностная охрана стали энергетических инвестиционных комплексов
Легированное покрытие, возникающее при оцинковке в обычной среде, надежно охраняет сталь от коррозии десятки лет. Покрытие это защищает сталь и от повреждений не только пассивно, но благодаря возникновению электрохимической реакции между цинком и железом во влажной среде возникает т.н. катодная защита. Сталь защищена не только на внешних поверхностях, но в полостях и на гранях. Автор в статье описывает экономические и технологические преимущества этого метода защиты стальных конструкций, особенно эти преимущества проявляются при использовании метода в высокоагрессивных средах: на электростанциях, металлургических комбинатах и других промышленных объектах.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (35x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Počerady se na čtrnáct dní staly „nekuřáckou“ elektrárnou  Počerady se na čtrnáct dní staly „nekuřáckou“ elektrárnou (31x)
Počerady – Čtrnáctidenní technologickou odstávku má za sebou Elektrárna Počerady. Stalo se tak poprvé po pěti letech, co...