Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Výzkum: Drtivá většina Čechů chce další jaderné reaktory

Výzkum: Drtivá většina Čechů chce další jaderné reaktory

Publikováno: 26.10.2009
Rubrika: Jaderné

(Zdroj: www.novinky.cz) - Dostavbu jaderných elektráren v Česku podporují více než čtyři pětiny obyvatel, kteří si zároveň myslí, že Česká republika by měla být energeticky nezávislou a zcela soběstačnou zemí. Odmítavě se však většina lidí staví k obnovení těžby uranu v Podještědí. Dokládá to průzkum společnosti SANEP.

 

Dostavba Temelínské a Dukovanské jaderné elektrárny je součástí vládní energetické koncepce, která počítá s útlumem uhelných a s rozvojem jaderných elektráren. Souhlas s tímto návrhem vyjádřilo 82 procent dotázaných.

Takřka dvě třetiny respondentů (65 %) také podporuje případnou výstavbu nové jaderné elektrárny na Ostravsku, s níž se v nové vládní energetické koncepci počítá po roce 2050. S tím ale nesouhlasí ekologové a část politiků.

Průzkum prováděla společnost SANEP letos od 18. do 21. října na reprezentativním vzorku 4370 lidí. Podle firmy se statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel pohybuje kolem 2,5 procentního bodu.

Energeticky soběstační ano, ale bez těžby uranu

Z výsledků průzkumu společnosti SANEP dále vyplývá, že podle 94 procent dotázaných by měla být Česká republika energeticky nezávislou a zcela soběstačnou zemí. Na ztrátu soběstačnosti v příštích letech upozorňují odborníci, kteří často vidí řešení právě v rozšíření jaderných zdrojů a prolomení limitů těžby uhlí, mluví se také o obnově těžby uranu v Podještědí.

S tím podle SANEP souhlasí 27 procent dotázaných, proti je 61 procent respondentů. Obnovení těžby uranu podle ekologů energetickou krizi nevyřeší. Dle nich je to záminka těžařské lobby. Soudí, že těžba bude znamenat další škody na přírodě.

V Podještědí se uran těžil od konce 60. let ve dvou lokalitách - v Hamru na Jezeře a ve Stráži pod Ralskem, vytěžilo se ho tam kolem 25.000 tun, což představovalo čtvrtinu produkce Česka. V zemi tam podle odhadů leží asi 115.000 tun. Vytěžit by bylo možné asi polovinu, při současných cenách to představuje obchod za 90 až 100 miliard. Další ložiska jsou v Kotli i v nedaleké Loužnici nebo Břevništi. Jediným místem ve střední Evropě, kde se uran ještě těží, je Rožná na Žďársku. Tam jsou zásoby na tři až pět let.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (36x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (34x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...