Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Vývojové skoky v kontrole a monitoringu systému Fronius - Úspora energie díky zdokonalené datové komunikaci

Vývojové skoky v kontrole a monitoringu systému Fronius - Úspora energie díky zdokonalené datové komunikaci

Publikováno: 11.9.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Společnost Fronius pokračuje ve vývojových skocích v oblasti kontroly a monitoringu systému. Oblíbené výrobky DATCOM – portál Fronius Solar.web, aplikace Fronius Solar.web a karta Fronius Datamanager – byly optimalizovány a dále zdokonaleny. V popředí zájmu přitom byla úspora elektrické energie díky profesionální kontrole systému a optimalizace výnosů pomocí obsáhlého monitoringu.

Klíčová slova: Fronius, kontrola, monitoring

„Položili jsme si otázku, jak bychom mohli ještě více zdokonalit naše již tak velmi oblíbené produkty pro kontrolu a monitoring systému. Výsledkem je portál Fronius Solar.web Premium, aplikace Fronius Solar.web Pro a zásuvná karta Fronius Datamanager 2.0. To však není vše. Naše produkty neustále vyvíjíme a v tomto ohledu lze od společnosti Fronius v příštích letech očekávat další inovace,“ vysvětluje Martin Hackl, vedoucí divize Solar Energy, Fronius International GmbH.

Nové prémiové funkce pro Fronius Solar.web

V září 2014 bude fotovoltaický monitorovací portál Fronius Solar.web postupně rozšiřován o nové prémiové funkce. Tento online portál nabídne vlastníkům FV systémů obsáhlou analýzu vlastní spotřeby, neustálý přehled o spotřebě proudu pro praktickou kontrolu nákladů a vizualizaci a analýzu akumulačních systémů.

Kromě toho bude možný export údajů o vlastní spotřebě1 a monitorování na úrovni MPP trackerů1. Rozšířeno bude také individuální výkaznictví1. Archivní údaje včetně všech denních křivek za celou dobu provozu FV systému umožní kompletní archivaci všech dat. Díky těmto a mnoha dalším novým funkcím je portál Fronius Solar.web Premium pro zainteresované vlastníky fotovoltaických systémů nepostradatelný.

Do prvního října 2015 si mohou uživatelé portálu Fronius Solar.web vyzkoušet nové prémiové funkce zdarma.² Fronius Solar.web se všemi funkcemi pro denní monitorování je nadále bezplatně k dispozici jako Solar.web Classic.

Aplikace Fronius Solar.web se změní na verzi Pro

V září 2014 se ze stávající aplikace Fronius Solar.web stane aplikace Fronius Solar.web Pro³. Současně bude zavedena bezplatná aplikace Fronius Solar.web Live.

Vedle zavedených funkcí zaujme aplikace Fronius Solar.web Pro od konce roku profesionální analýzou vlastní spotřeby, která pomůže snížit náklady na elektrickou energii. Optimalizovaný monitoring se vyplatí, protože zamezí ztrátám výnosů. Tyto funkce budou i nadále rozšiřovány a pro uživatele aplikace Pro budou pravidelně vydávány bezplatné aktualizace.

Aplikace Pro nabízí mnoho dalších praktických použití, dokáže například zobrazit několik FV systémů současně a vzájemně porovnat údaje. Aktuální a archivní hodnoty jsou přehledně zobrazovány.  Aplikace poskytuje rozšířené informace o FV systému, např. typy instalovaných střídačů, počet připojených kWp a údaje CO2 na denní bázi. 

Vizuální zobrazení příslušného FV systému je opticky příjemné a zvyšuje přehlednost. Kromě toho lze jednotlivá místa instalace zobrazit na mapě. V nových střídačích je navíc hardware pro monitoring standardně integrován a není třeba jej dokoupit zvlášť.

Fronius Smart Meter optimalizuje vlastní spotřebu

Fronius Smart Meter je obousměrný elektroměr, to znamená, že měří energii, která proudí ze sítě do domu, i tu, která proudí do sítě. Pomáhá optimalizovat vlastní spotřebu a eviduje křivky zatížení domácnosti. Fronius Smart Meter bude k dispozici od začátku září 2014.

Snadná kontrola a monitoring systému díky kartě Fronius Datamanager 2.0

Od podzimu 2014 bude k dispozici karta Fronius Datamanager 2.0. Poprvé bude možné připojení k elektroměru Fronius Smart Meter. To se provádí pomocí rozhraní Modbus RTU a zaznamenává vlastní spotřebu na monitorovacím online portálu Fronius Solar.web. Díky těmto údajům se optimalizuje spotřeba proudu a minimalizují náklady na elektrickou energii. Kromě toho je možné velmi snadno zapojit do systému komponenty jiných výrobců4.

Od 1. listopadu 2014 bude karta Datamanager 2.0 již sériově integrována do střídačů SnapINverter Fronius Galvo a Fronius Symo. Zásuvnou kartou Datamanager 2.0 je možné dovybavit každý střídač Fronius. V provedení jako Box lze tento výrobek používat také s každým střídačem Fronius IG TL, Fronius Agilo a Fronius Agilo TL.

1 Tato funkce bude dostupná od roku 2015.
² Po uplynutí zkušební doby je možné používat portál Fronius Solar.Web Premium se všemi výhodami kompletního balíčku funkcí za měsíční poplatek 1,90 € (nebo za roční poplatek 19 €).
³ Za poplatek 2,90 €.
4 Prostřednictvím integrovaného rozhraní Modbus RTU, SunSpec, Modbus TCP SunSpec a Fronius Solar API (JSON, pro aktuální hodnoty)


Portál Fronius Solar.web Premium ukazuje vlastní spotřebu fotovoltaického systému po celou dobu životnosti výrobku.


Aplikace Fronius Solar.web Pro nabízí vedle obvyklých funkcí, jako je intuitivní ovládání, také profesionální zobrazení a srovnání několika fotovoltaických systémů.


Fronius Smart Meter pomáhá optimalizovat vlastní spotřebu a zaznamenává křivky zatížení domácnosti.


Fronius Datamanager 2.0 bude k dispozici od podzimu 2014 a spolu s elektroměrem Fronius Smart Meter představuje základ pro optimalizaci spotřeby elektrické energie v domácnosti.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (64x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (55x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...