Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Fotovoltaické    Řešení pro ukládání energie v souladu s vizí 24 hodin slunce

Řešení pro ukládání energie v souladu s vizí 24 hodin slunce

Publikováno: 2.2.2015
Rubrika: Fotovoltaické

Fronius Energy Package k dispozici od června

(Wels, 28.01.2015) V červnu 2015 bude k dispozici1 nové individuální řešení pro ukládání energie od společnosti Fronius International GmbH. Díky balíčku Fronius Energy Package se vize společnosti Fronius o energetickém zásobování budoucnosti, 24 hodin slunce, stane realitou. Toto řešení pro ukládání energie umožní, aby se z výrobce energie stal její dodavatel. Ušetří peníze a udělá další krok směrem k nezávislosti na rostoucích nákladech na elektrickou energii.

Dovybavení stávajících fotovoltaických systémů

„Fronius Energy Package je řešení pro ukládání energie bez kompromisů. Největší výhodou oproti jiným řešením je vysoká flexibilita celého systému,“ vysvětluje vedoucí divize Martin Hackl.

Kromě toho balíček Fronius Energy Package zaujme technologií Multi Flow Technology2, která umožňuje dovybavit stávající fotovoltaické systémy a zvýšit podíl vlastní spotřeby.

Komponenty balíčku Fronius Energy Package

Fronius Energy Package se skládá ze střídače Fronius Symo Hybrid, akumulátoru Fronius Solar Battery a elektroměru Fronius Smart Meter. Fronius Symo Hybrid je fotovoltaický a zároveň akumulátorový střídač. K dispozici je ve výkonnostních třídách 3, 4 a 5 kW a energii dodává do sítě třífázově.

Fronius Solar Battery je lithium-železo-fosfátový akumulátor, který se vyznačuje dlouhou životností, krátkou dobou nabíjení a velkou hloubkou vybití. To znamená, že je možné využít 80 procent celkové kapacity³. Kromě toho tato technologie poskytuje vysokou míru bezpečnosti, protože nedochází k uvolňování kyslíku ani vodíkového plynu. Napětí je mezi 120 a 460 V. Kapacita akumulátoru je flexibilně volitelná a lze ji zvyšovat po 1,2 kWh až na 9,6 kWh.

Fronius Smart Meter je obousměrný elektroměr, to znamená, že měří energii, která proudí ze sítě do domu, i tu, která proudí do sítě. Eviduje křivky zatížení domácnosti4 a optimalizuje vlastní spotřebu. Je již předkonfigurovaný a montuje se snadno pomocí technologie plug & play přímo do skříňového rozvaděče.

Další výhody řešení pro ukládání energie Fronius

Toto kompaktní řešení lze díky technologii SnapINverter instalovat snadno a rychle. Modulární konstrukce umožňuje zohlednit individuální potřeby každého zákazníka. V případě výpadku proudu je celá domácnost zásobována energií, a to i bez zásobníku. Střídač Fronius Symo Hybrid nabízí všechny komunikační funkce, ať už se jedná o WLAN-Hotspot, webové rozhraní, připojení k elektroměru nebo rozhraní k energetickému závodu.

První krok směrem k nezávislosti

Christian Kasberger se již delší dobu zajímal o problematiku fotovoltaiky, a proto se v roce 2012 rozhodl, že na střechu svého domu instaluje fotovoltaický systém. Tento systém byl nejprve vybaven střídačem Fronius Symo. Roční výroba elektřiny dosahovala 7 500 kWh. 30procentní podíl vlastní spotřeby přitom významně snížil účet za elektřinu.

Stávající systém byl v srpnu 2014 rozšířen o střídač Fronius Symo Hybrid 4.0 a akumulátor Fronius Solar Battery 7.5. Od té doby rodina ukládá přebytečný proud do akumulátoru a maximalizuje tak podíl vlastní spotřeby.

„Pro mě je energetická nezávislost stále důležitější. Díky střídači Fronius Symo Hybrid jsme na veřejné elektrické síti z velké části nezávislí. Decentralizovanou výrobou energie s lokálním ukládáním přispíváme k omezení konvenční výroby energie, která se získává z fosilních paliv nebo štěpením jádra,“ říká Christian Kasberger. 

1 Austrálie, Nový Zéland, Rakousko, Belgie, Dánsko, Francie, Francouzská Polynésie, Německo, Itálie, Spojené Království, Kypr, Česká republika, Řecko, Malta, Nizozemsko, Švédsko, Švýcarsko, Turecko.

² Multi Flow Technology specifikuje komplexní nasazení řízení toku energie, díky kterému se střídač stává inteligentním uzlem veškerého průtoku proudu. Tato technologie umožňuje všechny myslitelné toky energie, a to i ve stejný čas. Vlastní spotřeba se tak zvyšuje na maximální úroveň.

³ Srovn.: Olověné akumulátory většinou mohou využít jen 50 procent své celkové kapacity, a přesto ani zdaleka nedosahují životnosti lithium-železo-fosfátových akumulátorů.

4 Časový průběh odebíraného elektrického výkonu.


Od té doby, co rodina Kasbergerových používá balíček Fronius Energy Package, ukládá nadbytečný proud do akumulátoru a maximalizuje podíl vlastní spotřeby.


Pohnutkami pro rozšíření stávajícího fotovoltaického systému pomocí balíčku Fronius Energy Package byla snaha o energetickou nezávislost a snížení nákladů na elektrickou energii.


Fronius Energy Package se skládá ze střídače Fronius Symo Hybrid, akumulátoru Fronius Solar Battery a elektroměru Fronius Smart Meter.


Multi Flow Technology specifikuje komplexní nasazení řízení toku energie, díky kterému se střídač stává inteligentním uzlem veškerého průtoku proudu.

O společnosti Fronius International GmbH

Společnost Fronius International je rakouská firma se sídlem v Pettenbachu a dalšími pobočkami ve Welsu, Thalheimu, Steinhausu a Sattledtu. Podnik má 3 344 zaměstnanců po celém světě a působí v oborech: svařovací technika, fotovoltaika a technika nabíjení akumulátorů. Díky 20 mezinárodním společnostem Fronius a prodejním partnerům / zastoupením ve více než 60 zemích dosahuje podílu exportu ve výši zhruba 92 procent. Díky inovativním výrobkům a službám, stejně jako 1 008 aktivním patentům je společnost Fronius technologickou jedničkou na světovém trhu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

JRD má první CO2 nulový byt v republice (32x)
Nízkoenergetický dům Vila Štěrboholy, který realizovala společnost JRD, byl v červnu 2008 vybaven fotovoltaickou elektrá...
Parní turbíny pro solární aplikace (24x)
Solární energie se využívá pro výrobu páry již od počátku 20. století. O rozvoj tohoto odvětví se zasadil vynálezce Fran...
ČEZ Obnovitelné zdroje nakoupí solární panely o instalovaném výkonu 10 MW (24x)
Společnost ČEZ Obnovitelné vypsala výběrové řízení na dodavatele solárních panelů o instalovaném výkonu 10 MW. Celkově p...