Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Uhlí    Výsypky Březno XIV a XV se dočkaly rekultivace

Výsypky Březno XIV a XV se dočkaly rekultivace

Publikováno: 3.4.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 13:39
Rubrika: Uhlí, Tiskové zprávy

Rozsáhlá území výsypek Březno XIV a Březno XV prošla zásadní rekultivací. Tu na základě vítězství ve výběrovém řízení vyhlášené investorem – Ministerstvem financí ČR – provedla akciová společnost Geosan Group. Náklady dosáhly cca 23 milionů korun.  
 

Účelem stavby byla technická a biologická rekultivace území, které tvoří nejvyšší patro výsypky Březno v prostoru severně od skládky tuhých komunálních odpadů Tušimice. Plocha rekultivace výsypky Březno XIV činila 651 128 m2, Březno XV pak 617 459 m2.
Geosan Group provedl zejména terénní úpravy, čímž bude zajištěno odvodnění plochy a upravení svahů výsypky pro zemědělské a lesnické zúrodnění. Větší část plochy, která bude upravena pro zemědělskou rekultivaci, má sloužit jako deponie ornice skrývané z ploch předpolí dolu Nástup Tušimice (DNT).
Kubatura zemních prací dosáhla v případě výsypky Březno XIV cca 469 000 m3, v případě výsypky Březno XV cca 605 000 m3 a byla provedena tak, že odpovídá kubatuře násypů provedených na ploše rekultivace. Pro zemědělsko rekultivaci je určena plocha 274 400 m2 (výsypka Březno XIV), resp. 347 500 m2 (výsypka Březno XV) s provedením hluboké orby. Lesnická rekultivace o výměře 331 300 m2 (výsypka Březno XIV i XV) je provedena převážně na svazích nevhodných pro strojní obdělávání a povrch tvoří mulčovací vrstvou z kompostu.
O další využití zrekultivovaných ploch se bude starat akciová společnost Severočeské doly. S rekultivací se začalo v listopadu roku 2006. Kolaudace se na obou výsypkách uskutečnily v březnu roku 2008.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (66x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (43x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Martin Apko z ČEPS povede CAO (Central Allocation Office GmbH) (40x)
Martin Apko, ředitel sekce Energetický obchod společnosti ČEPS, a.s, odchází v těchto dnech řídit koordinovanou auk...