Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Výstavba třetího bloku Rostovské JE postoupila do klíčové fáze – tlakové zkoušky primárního okruhu spolu s reaktorem

Výstavba třetího bloku Rostovské JE postoupila do klíčové fáze – tlakové zkoušky primárního okruhu spolu s reaktorem

Publikováno: 23.3.2014
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Na 3. bloku Rostovské jaderné elektrárny (JE), který je ve výstavbě, byla letos 15. března zahájena jedna z klíčových etap – tlaková zkouška systémů primárního okruhu s reaktorem. V rámci této operace se potrubí primárního okruhu spolu s reaktorem zaplní chemicky upravenou (demineralizovanou) vodou, a natlačí se na zkušební tlak. Tímto způsobem je prověřována kvalita všech svárů potrubí. Testují se i systémy havarijního vstřikování, provozního i havarijního dochlazování a další vybavení.

Klíčová slova: reaktor, primární okruh, tlaková zkouška

„Budou následovat tlakové zkoušky čtyř hydroakumulátorů pro havarijní chlazení aktivní zóny, poté testy čerpadel bezpečnostních systémů a tak dále. To vše jsou kroky, které nás přibližují ke spuštění třetího bloku,“ prohlásil hlavní inženýr Rostovské JE Alexej Žukov.

Pro zajištění tlakové zkoušky realizovali montéři z akciové společnosti Sezam více než 20 000 spojů a položili tři a půl kilometrů kabelů.

Instalace opěrného rámu reaktoru, svaření hlavního cirkulačního potrubí a nyní i tlaková zkouška primárního okruhu – to vše bylo dokončeno v plánovaných termínech. Nepochybujeme o tom, že i následnou montáž reaktoru po proplaších zvládneme uskutečnit ve vynikající kvalitě a včas,“ říká hlavní inženýr Sezamu Michail Pinčuk. V časovém rozvrhu je na provedení tlakové zkoušky plánováno 25 dní. Po ukončení této etapy přistoupí montéři k definitivnímu smontování reaktoru včetně vnitřních částí a poté budou uskutečněny další testy před zavezením jaderného paliva.

Spuštění 3. bloku Rostovské JE s reaktorem VVER 1000 je naplánováno na konec roku 2014.

Urychlení prací na výstavbě 3. bloku Rostovské JE bylo možné dosáhnout díky aplikaci nových technologií v rámci projektu Multi-D Engineering. S touto technologii se měli možnost seznámit čeští experti a studenti ČVUT při návštěvě stavby 3. bloku Rostovské JE.

Mezi dodavateli zařízení pro 3. blok Rostovské JE byly i české firmy. Armatury například dodala firma Arako z Opavy.

Pro informaci: 

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom zajišťuje v současnosti výstavbu 32 bloků, z nichž se 23 nachází mimo Ruskou federaci. Podle slov generálního ředitele Rosatomu Sergeje Kirijenka má korporace rozpracované projekty dalších 40 bloků v různých zemích. V Rusku staví Rosatom 9 bloků. V prosinci 2013 bylo na Bělojarské JE zahájeno fyzikální spouštění „rychlého“ reaktoru (na bázi rychlých neutronů) 4. generace BN 800. Pro letošní rok je v plánu fyzikální spuštění 3. bloku Rostovské JE a 1. bloku Novovoroněžské JE-2.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (43x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...