Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Třetí blok Rostovské JE byl připojen k ruské energetické síti

Třetí blok Rostovské JE byl připojen k ruské energetické síti

Publikováno: 30.12.2014
Rubrika: Jaderné

V neděli 28. prosince 2014 se udála jedna z nejdůležitějších událostí v ruské jaderné energetice za poslední roky. V 00:24 hodin byl třetí blok Rostovské JE připojen k ruské energetické síti a začal do ní dodávat první kilowatthodiny elektrické energie. Oznámil to představitel koncernu Rosenergoatom.

Klíčová slova: Rostovská JE, Rosenergoatom

Reaktor třetího bloku pracuje přibližně na třetinu svého nominálního tepelného výkonu. Tato úroveň dostačuje pro výrobu páry, dodávané do turbíny energetického bloku.

Další etapou bude dosažení 50% výkonu. Do průmyslového provozu bude třetí blok uveden v létě 2015 po dosažení nominálního výkonu (100%) a provedení předávacích testů.

Třetí blok Rostovské JE byl spuštěn v listopadu letošního roku s předstihem několika měsíců. Předčasné dokončení výstavby bylo umožněno díky využití informační technologie Multi-D. Jaderné elektrárny s využitím této technologie, která umožňuje řídit a spravovat životní cyklus složitých inženýrských objektů, buduje ve světovém měřítku pouze Rosatom.

Pro informaci:

Rostovská JE je filiálkou elektroenergetické divize koncernu Rosenergoatomm který je součástí státní korporace pro atomovou energii Rosatom. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších energetických objektů na jihu Ruska. Zároveň jde o nejjižnější jadernou elektrárnu v Rusku. Nachází se na břehu Cimljanské přehrady a je vzdálená 13,5 kilometru od města Volgodonsk.  Elektrárna zajišťuje 40 % výroby elektrické energie v rostovské oblasti. Z Rostovské JE je elektřina dodávána také do Volgogradské oblasti, do Krasnodarského a Stavropolského kraje. Třetí blok Rostovské JE byl projektován a vystavěn skupinou inženýringových společností NIAEP-Atomstrojexport za použití technologie Multi-D.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 jsou za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (59x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Svařování komponent jaderných elektráren (46x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (45x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...