Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Vodík jako energie pro „chytrá“ města?!

Vodík jako energie pro „chytrá“ města?!

Publikováno: 26.2.2016
Rubrika: Firemní zpravodajství, Lidé-Věci-Události, Paliva

Vodíkové technologie a projekty spojené s ochranou životního prostředí a obnovitelnými zdroji byly námětem jednání Chrise Kuijperse, vrchního ředitele pro otázky klimatu, Ministerstva pro infrastrukturu a životní prostředí Nizozemského království (MINIEN KN) v Řeži. Vedení a odborníci ze společností ÚJV Řež, a. s., a Centrum výzkumu Řež s. r. o. připravili pro hosty program zahrnující teoretickou část i praktické provozní ukázky. Návštěva se uskutečnila v době předsednictví Nizozemí EU.

Setkání s Karlem Křížkem, předsedou představenstva ÚJV Řež, a. s., a odborníky na vodíkové technologie se účastnili také Anke M. Willemstein, koordinátorka presidia EU pro životní prostředí MINIEN KN a Peter Keulers, zástupce velvyslance Nizozemského království v Praze. Za českou stranu byl u jednání Michal Pastvinský, ředitel odboru mezinárodních vztahů MŽP ČR a Petra Ptáčková, vedoucí oddělení dvoustranné spolupráce odboru mezinárodních vztahů MŽP ČR.

Program byl zaměřen především na projekty z oblasti vodíkových technologií, které v rámci Skupiny ÚJV vyvíjí a realizují v ÚJV Řež a CV Řež. „Zajímáme se o pokrok v této oblasti proto, že zapadá do našeho projektu Ambice 2030, který je součástí vládní filozofie obyvatelného a bezpečného Nizozemí. Naše ministerstvo se proto zaměřuje na dopravní infrastrukturu, recyklaci odpadů, kde bychom se chtěli stát lídrem v rámci EU, chceme zvyšovat podíl obyvatelstva na ochraně životního prostředí a v neposlední řadě chceme, aby bylo Nizozemí zemí s inteligentními, jak se dnes říká smart, městy“, zdůraznil v rozhovoru Chris Kuijpers.

V případě vodíkových technologií se Skupina ÚJV zaměřuje v současné době na dvě oblasti: ukládání (akumulaci) energie a dopravu. Obojí měli možnost si hosté z Nizozemí v areálu v Řeži prohlédnout a doslova „osahat“. Projeli se v zatím jediném prototypu vodíkového autobusu u nás - TriHyBusu (z anglického Triple Hybrid Hydrogen Bus), který byl vyvinut a realizován konsorciem (Škoda Electric, Arriva a další) pod vedením ÚJV Řež. O energii pro elektromotor autobusu se zde starají tři zařízení: vodíkové palivové články, Li-ion baterie a výkonné kondenzátory (tzv. ultrakapacitory). „Tento unikátní systém zajišťuje efektivnější využití primární energie obsažené ve vodíku, včetně rekuperace během brzdění. Při provozu autobusu vzniká jako jediná odpadní látka čistá voda“, upozornil hosty z Nizozemí, Aleš Doucek, vedoucí oddělení vodíkových technologií ÚJV Řež. Ostatně o tom se následně mohli na vlastní oči a kůži, přiložením rukou k výfuku autobusu, přítomní přesvědčit.

Druhý projekt, pilotní provoz akumulace energie do vodíku, představili zástupcům nizozemského ministerstva životního prostředí Lukáš Polák z ÚJV Řež a Karin Stehlik z CV Řež. „Elektrolyzér v době slunečního svitu ukládá elektřinu tak, že vyrobí vodík a uskladní ho do zásobníku. V době zvýšené poptávky po elektřině a nedostatku slunečního svitu se pak může tento vodík zpětně použít k výrobě elektřiny. Dosavadní výsledky ukazují, že i v případě naprosté tmy by plně nabitý akumulátor s kapacitou 2,2 kWh spolu s vodíkovou nádrží s 10 kilogramy vodíku (jež představuje 330 kWh) utáhl kompletní provoz domácnosti po dobu dvou až tří týdnů bez nutnosti napojit se do rozvodné sítě“, upřesnil praktický význam projektu Lukáš Polák v odpovědi na otázky hostů z Nizozemí. Tento projekt zapadá do filozofie tzv. chytrých měst a soběstačných obytných celků a proto vyvolal u hostů živý zájem.

Již více než 60 let, od svého založení v roce 1955, se ÚJV Řež, a. s., jak v České republice, tak v rámci mezinárodních kontraktů zaměřuje na inženýrskou, projekční, analytickou a vědeckou podporu při provozu i nové výstavbě klasických a jaderných energetických zařízení. Společnost nabízí komplexní a systémové služby zejména v oblasti využití jaderné energie i zdrojů ionizujícího záření, výzkumu a sledování stavu materiálů, koncepčních či prováděcích projektů, nakládání s radioaktivními odpady. Specializuje se na vývoj a výrobu radiofarmak. Za dobu své existence se stala odbornou autoritou a propagátorem v oblasti jaderné energetiky a využití ionizujícího záření.

ÚJV Řež jevedoucí společností Skupiny ÚJV, člena Skupiny ČEZ, ve které jsou špičková pracoviště a instituce mezinárodního dosahu: Centrum výzkumu Řež s.r.o. (www.cvrez.cz), Ústav aplikované mechaniky Brno s.r.o. (www.uam.cz), Výzkumný a zkušební ústavPlzeň s.r.o. (www. vzuplzen.cz) a EGP Invest, spol. s r.o. (www.egpi.cz) v Uherském Brodě.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (53x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...