Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    Vítr pro Británii

Vítr pro Británii

Publikováno: 12.7.2013
Rubrika: Větrné

Velká Británie by mohla sloužit jako důkaz tvrzení, že na velikosti nezáleží. Navzdory své relativně malé rozloze dala světu fotbal, nejpopulárnější sport na Zemi; Beatles, kapelu, jejíž popularitu už jen těžko někdo překoná či jednu z nejoblíbenějších pochutin – čokoládovou tyčinku. K těmto nej nyní přidala další: v ústí řeky Temže byla začátkem července otevřena celosvětově největší větrná farma na volném moři, čítající 175 větrných turbín dodaných společností Siemens.

Klíčová slova: větrná farma, Siemens, větrné turbíny

Výkon jako třetina Temelína
Pohled na větrnou farmu, jež dostala jméno London Array, je působivým zážitkem. Všechny turbíny jsou vybaveny rotorem o průměru 120 metrů, umístěným téměř 90 metrů nad vodní hladinou. Každá turbína poskytuje výkon 3,6 megawattů (MW), v součtu tak celá farma má 630 MW (pro srovnání, elektrárna Temelín má výkon 2000 MW). Kapacita London Array by měla pokrýt spotřebu zhruba půl milionu britských domácností a podle odhadů snížit emise oxidu uhličitého přibližně o 900.000 tun ročně, tedy asi o tolik, kolik za stejnou dobu vyprodukuje 300.000 osobních automobilů. Vyrobená elektřina je hned na moři sdružována a přeměňována ve dvou transformovnách, odkud je na pobřeží dopravována čtveřicí podmořských kabelů o délce 50 kilometrů.

Za sedm let na sedminásobku
Výstavbou rekordní farmy však ambice Velké Británie v oblasti využívání větrné energie na volném moři rozhodně nekončí. Spolu s Německem patří v této oblasti k největším průkopníkům, a zatímco Německo plánuje rozšířit do roku 2020 svoje mořské větrné farmy na kapacitu 10 GW, Velká Británie chce jít ještě dále. Za stejnou dobu plánuje navýšit výkon svých mořských farem ze současných přibližně 2,5 GW na 18 GW. Celá jedna pětina britské spotřeby elektrické energie by tak byla kryta výhradně díky síle mořského větru.

Obrázky - popisek:
Vítr pro Británii_01.jpg: Kromě samotných turbín dodala společnost Siemens i vybavení pro připojení farmy k rozvodné síti. Jednotlivé turbíny jsou propojeny dvěma sty kilometrů kabelů, které je spojují i se dvěma transformovnami umístěnými přímo na moři. K pobřeží, kde se nachází další transformovna, je elektřina dopravována čtveřicí vysokonapěťových podmořských kabelů.
 

Vítr pro Británii _02.jpg: Instalaci turbín provádějí speciální lodě schopné zvednout svůj trup pomocí soustavy pilířů nad úroveň vodní hladiny. Pravidelnou údržbu větrné farmy pak bude po dobu její životnosti, plánované minimálně na 20 let, zajišťovat 70 techniků a 20 členů podpůrného personálu.

Ve výzkumných laboratořích společnosti Siemens celosvětově pracuje 29.500 zaměstnanců, kteří pracují na nových řešeních pro oblast energetiky, průmyslu a zdravotnictví. Celkové investice v této oblasti dosáhly v obchodním roce 2010/2011 přibližně 4 miliardy eur. Výsledkem je 8900 nových vynálezů (tedy 41 každý pracovní den). Počet aktivních patentů činí více než 50.000, což koncernu Siemens v roce 2011 přineslo pozici evropské patentové jedničky. V průběhu aktuálního obchodního roku má vedení koncernu navíc v plánu investovat do výzkumu a vývoje o další půl miliardu eur navíc. Více informací o výzkumu a vývoji naleznete na http://www.siemens.cz/inovace.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v Česku. Již 122 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. Vytváří 10,5 tisíce pracovních míst, což jej řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2012 obrat 32,5 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 21,5 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry.
Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a mezinárodní působení v oblasti průmyslu, energetiky, zdravotnictví a infrastrukturních řešení pro města a jejich okolí. Siemens AG je největším poskytovatelem technologií šetrných k životnímu prostředí, které generují 40 % jeho celkového obratu. Ve finančním roce 2012 dosáhl Siemens obratu 78,3 miliard EUR s čistým ziskem 5,2 miliard EUR a zaměstnával zhruba 370 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na
http://www.siemens.cz a http://www.siemens.com.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (41x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...
Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. (22x)
Tým konstruktérů v GE dostal nelehký úkol. Vytvořit takový návrh rotoru větrné turbíny, který by snížil plýtvání větrem,...
ČEZ chce na Znojemsku postavit větrný park o výkonu až 48 MW (22x)
Větrný park o výkonu 32 až 48 MW chce v Tavíkovicích a Čermákovicích na Znojemsku postavit ČEZ Obnovitelné zdroje. Proje...