Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Vítkovice vystavují dílec mostu, zalomenou hřídel i auto, které samo volá o pomoc v případě havárie

Vítkovice vystavují dílec mostu, zalomenou hřídel i auto, které samo volá o pomoc v případě havárie

Publikováno: 30.9.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Strojírenský holding VÍTKOVICE MACHINERY GROUP se letos poprvé v historii zabydlel mimo tradiční pavilon P. „Volná plocha nám dává možnost představit objemově výrazné exponáty,“ říká Jiří Skuhra, obchodní ředitel skupiny. Návštěvníci tak mají možnost vidět například dílec mostu, který hned po skončení veletrhu poputuje na montáž do Bratislavy, nebo zalomenou hřídel pro dvoutaktní lodní motory. Právě v tomto segmentu mají Vítkovice zhruba pětinový podíl na světovém trhu speciálních zalomených hřídelí pro velké námořní lodě.

Klíčová slova: Vítkovice, MSV

„Zalomená hřídel je jeden z velice významných profilových  produktůspolečnosti Vítkovice. Máme tu i ukázku hřídelí pro větrné elektrárny, vystavený exponát je konkrétně pro  2 MW větrnou elektrárnu, a také několik exponátů, které jsou věnovány nové aplikaci produktů využívajících přírodní stlačený plyn, tzv. CNG. Vystavujeme například lokomotivu na CNG pohon, kontejner, který umožňuje naplnit palivem různé prostředky a také několik tzv. svazků ocelových lahví na CNG,“ říká Jiří Skuhra na strojírenském veletrhu.

Kromě konkrétních produktů chtějí Vítkovice v Brně představit i novou marketingovou strategii, která chce třicítku společností patřící do strojírenské skupiny více propagovat pod jednotnou značkou Vítkovice. „Naši novou strategii jsme založili na třech pilířích. Prvním je tzv. uzavřený výrobní cyklus, který popisuje, že jsme schopni vyrobit si určité výrobky od prvopočátku až do konce sami. Druhý pilíř představuje vlastní know-how, zejména komplexní dodávky v oblasti energetiky, ať užklasické nebo jaderné, v petrochemii a dalších výrazných segmentech. A třetím pilířem jsou služby, kdy například v IT máme naprosté novinky a unikáty. Jedná se například o zařízení pro volání linky 112, pro řízení integrovaných záchranných systémů centralizovaných středisek nebo systém e-call, který dokáže, že auto, pokud se nabourá a má tento systém, tak si samo zavolá pomoc a zachrání řidiče,“ upřesňuje obchodní ředitel.

Novinky Vítkovic si dnes v Brně prohlédli i představitelé české vlády včetně premiéra Bohumila Sobotky a místopředsedy vlády pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka. Ten po výstupu z otočného simulátoru označil za poučný nejen IT systém, ale celý příběh Vítkovic, kdy se „fabrika na odpis“ stala prosperujícím podnikem. „Pro mne je poučné, co Vítkovice všechno dělají, od ocelových lahví po obrovské hřídele. Doporučuji všem navštívit jak brněnskou expozici, tak Science Centrum v Dolních Vítkovicích, které jsme otevírali minulý týden,“ uvedl Pavel Bělobrádek.

VÍTKOVICE MACHINERY GROUP je nejvýznamnější českou strojírenskou skupinou se silnou pozicí ve vybraných segmentech strojírenské produkce a v oblasti dodávek velkých investičních celků. Značka VÍTKOVICE je na trhu už 186 let. Svůj podíl na trhu si drží i v současné době, kdy mnohé strojírenské firmy zažívají v posledních letech jistý útlum výroby, a to bez ohledu na současné rusko-evropské vztahy. „Spolu s Národním strojírenským klastrem, což je významná organizace sdružující řadu strojírenských podniků, jsme uspořádali vlastní anketu na dopad ruských sankcí. V rámci klastru existují firmy, které jsou už výrazně zasaženy současnou nestabilitou, neboť jejich percentuální vyjádření exportu do Ruska se pohybuje v řádu několika desítek procent. Naše skupina vyváží do více než stovky zemí, náš přímý export do Ruska představuje zhruba 3 procenta z celkového exportu, nicméněnepřímý dopad vysledovat nedokážeme. Více než 30 procent exportu jde do zemí jako je Německo, Itálie a další vyspělé země západní Evropy,“ říká Jiří Skuhra. Z důležitých zakázek posledních let mohou Vítkovice uvést například střešní konstrukci pražské O2 arény, stavbu hangáru u Mošnova či rekonstrukci historické ocelové konstrukce železničního nádraží ve Frankfurtu nad Mohanem v Německu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (56x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...