Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Specialisté na svařování v Brně

Specialisté na svařování v Brně

Publikováno: 30.9.2014, Aktualizováno: 1.10.2014 07:41
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Technologie, materiály

Doprovodný program letošního ročníku MSV v Brně je velice bohatý. V úterý 30. září a 1. října probíhá 12. Sympozium FORM WELD 2014. Na 150 specialistů na svařvání a tváření se do Brna sjelo z několika zemí světa, aby si vyměnili zkušenosti z oboru. Nejen o Sympoziu, ale i trendech v oboru svařování a tváření hovořil v našem studiu doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (VUT Brno, Fakulta strojního inženýrství, Ústav strojírenské technologie, Odbor svařování a povrchových úprav). 


Reportáž z FORM-WELD - novinky ve tvářecí a svařovací technice

V pořadí už 12. Mezinárodní sympozium FORM-WELD 2014 začalo v rámci doprovodného programu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Garantem a organizátorem této dvoudenní akce je Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Ústav strojírenské technologie. Odborníci prezentovali novou tvářecí a svařovací techniku, nástroje a materiály pro tváření, svařování a vstřikování plastů. Šlo o prezentaci výsledků výzkumu v této oblasti.

Ve všech oblastech průmyslu je stálá poptávka po tvarově složitých produktech s co nejlepšími mechanickými vlastnostmi, a to s nízkou cenou. V automobilovém průmyslu k tomu ještě přistupuje požadavek na nízkou hmotnost a setrvačné hmoty. Podle odborníků se takovéto díly dají realizovat pouze pomocí nových výrobních řetězců, které integrují nové materiály společně s inovativními technologickými prvky. Jednou z možností, jak tohoto cíle dosáhnout a vyhovět náročným požadavkům konstruktérů, je využití vysoce pevných nízkolegovaných ocelí, zpracovaných moderními postupy tepelné úpravy. „Moderní vysokopevné oceli AHSS a UHSS postupně nacházejí uplatnění v široké oblasti průmyslu. Díky jejich vynikajícím mechanickým vlastnostem lze výrazně snižovat hmotnost součástí. Proto jsou stále nalézány nové možnosti jejich aplikace a zpracování. Tím vznikají různá propojení technologií do sofistikovaných výrobních řetězců. Jedním z postupů je tzv. Quenching and Partitioning (Q-P)," uvedl prof. Bohuslav Mašek ze ZČU v Plzni, Výzkumné centrum tvářecích technologií - FORTECH.

Tento proces využívající částečné zakalení oceli s následným přerozdělením uhlíku představuje jednu z moderních metod tepelného zpracování vysokopevných ocelí. Skládá se z austenizace a následného neúplného zakalení při příslušných teplotách. Tím vzniká struktura tvořená směsí martenzitu a zbytkového austenitu. Metodou tváření za tepla vnitřním přetlakem plynu s integrovaným kalením ve formě a tepelným zpracováním byly vytvořeny duté, tvarově složité produkty, bez vad celistvosti s vysokou kvalitou povrchu.

O tváření strukturovaného povrchu solárního absorbéru hydroformováním hovořil doc. RNDr. Libor Mrňa z VUT Brno, Fakulta strojního inženýrství, Ústav strojírenské technologie. Podle něho jednou z možností zvýšení účinnosti solárního absorbéru je přetvoření absorbční plochy do soustavy jehlancovitých dutin. Právě v těch dopadající sluneční záření pohlcuje na vícenásobné odrazy. „Můj příspěvek se zabývá technologií výroby průtočného solárního absorbéru se strukturovaným povrchem v jediné technologické operaci hydroformování. Dva laserem svařené plechy se vloží do tváření komory. Poté se prostor mezi nimi natlakuje hydraulickým médiem, které způsobí jejich zformování do potřebného tvaru," řekl doc. Mrňa.

Podle něho se totiž v současnosti konstrukce deskových solárních kolektroů, sloužícíh pro ohřev vody, ustálila do podoby hliníkové desky nebo lamely pokryté  absobční vrstvou, na jejichž zadní stranu je upevněn trubkový registr protékaný teplosměnnou kapalinou. Ta odvádí teplo z povrchu panelu. Tato konstrukce má totiž nedostatky.  Nová technologie je vhodnější pro absorbci záření, a to formou vícenásobných odrazů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (69x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (56x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...