Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Vítězslav Jarý získal cenu Henriho Becquerela za svou studii o vývoji nových scintilačních materiálů

Vítězslav Jarý získal cenu Henriho Becquerela za svou studii o vývoji nových scintilačních materiálů

Publikováno: 8.7.2011
Rubrika: Lidé-Věci-Události

Vítězem ceny Henriho Becquerela za vědecký přínos v oblasti využití jaderné energie se stal Vítězslav Jarý z ČVUT v Praze. Vítězslav Jarý představil svoji studii o vývoji nových scintilačních materiálů. Cena má odměnit české doktorandy za jejich výzkumnou činnost a přínos k rozvoji využití jaderné energie, a to zejména v oblastech jako je jaderná bezpečnost a ochrana, jaderná technologie, mechanika a materiály používané v jaderném průmyslu a jaderná chemie. Cena, kterou udělila společnost AREVA a Francouzské velvyslanectví v České republice, je pojmenovaná na počest francouzského nositele Nobelovy ceny - fyzika Henriho Becquerela. Vítězslav Jarý je studentem ČVUT v Praze, oboru nukleární chemie. Od společnosti AREVA obdrží peněžní cenu a od Francouzského velvyslanectví v ČR stipendium na výzkumnou stáž ve francouzské laboratoři podle svého výběru. 

Uchazeči představili a obhájili svoji práci v červnu před odbornou porotou složenou z českých vědců a zástupců Francouzského velvyslanectví v ČR. Porotě předsedal Philippe Garderet, ředitel výzkumu společnosti AREVA. Druhé místo získal Jan Frýbort, který také vyhrál peněžní cenu a stipendium na výzkumnou stáž. Na třetím místě skončila Kateřina Pachnerová Brabcová s peněžní cenou. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v prostorách Francouzského velvyslanectví v ČR. Záštitu nad ceremoniálem převzal velvyslanec Francie v České republice pan Pierre Lévy a nositel Nobelovy ceny za chemii z roku 1987 pan Jean-Marie Lehn.

 

Na snímku zleva: Michal Kačena – Business Development Director společnosti Areva, Kateřina Pachnerová Brabcová – třetí místo v soutěži a Vítězslav Jarý, první místo v soutěži.

Thomas Epron, regionální ředitel společnosti AREVA pro střední a východní Evropu, uvedl: „Je pro nás potěšením setkat se a promluvit si se zdejšími nadějnými mladými vědci z oboru jaderné energetiky. Podpora tohoto typu programu je nedílnou součástí vzdělávacích závazků Arevy v České republice. Jsme potěšeni, že můžeme zahájit takovou prestižní soutěž pro české studenty spolu s Francouzskou ambasádou a poskytnout studentům nové možnosti pro jejich budoucí profesionální život“. Xavier Morise, atašé Francouzského velvyslanectví pro vědeckou a univerzitní spolupráci, uvedl: „Byli jsme ohromeni vysokou kvalitou prací letošních uchazečů o cenu Henriho Becquerela a porota měla co dělat, aby vybrala vítěze. Francouzské velvyslanectví s potěšením podporuje řadu místních vzdělávacích programů a cena Henriho Becquerela je jednou z těch nejvýznamnějších“.

AREVA oznámila řadu vzdělávacích aktivit v letošním roce, které jsou zaměřené na studenty jaderného inženýrství v bakalářském, magisterském i doktorandském studiu. V květnu byla AREVA oficiálním sponzorem Evropského jaderného fóra mladé generace 2011 ENYGF, které se konalo v Praze a zaměřovalo se na mladé profesionály z oblasti jaderného strojírenství z celého světa. Cílem těchto iniciativ je posílit vztah mezi společností AREVA a českými univerzitami, udržet vynikající profesory v České republice a poskytovat studentům aktuální vědomosti. AREVA věří, že tyto programy budou výborným začátkem toho, co se jeví jako přínosná a dynamická spolupráce, která potvrzuje dlouhodobý závazek k České republice.

Vítězové soutěže a jejich práce:

Vítězslav Jarý
Vyhrál první místo letošní Ceny Henriho Becquerela se svojí prací o potřebě detekce ionizujícího záření a výhod scintilační metody. Nové scintilační materiály jsou důležité nejen v jaderné oblasti, ale dají se aplikovat i v průmyslu a bezpečnosti. Vítězslav Jarý pracuje v Ústavu fyziky od roku 2007 a v současné době je v polovině doktorského programu jaderné chemie na Českém vysokém učení technickém. Práce, kterou zde představil, je pokračováním jeho diplomové práce na rychlé luminiscenční fosfory. Vítězslav Jarý má široký rozsah vědomostí, složil státní magisterské zkoušky v oboru jaderné chemie, fyzikální chemie a radiační chemie. Jeho zájem o fosfory a scintilátory sahá až do jeho začátků na univerzitě, kde studoval jadernou a fyzikální chemii. Vítězslav Jarý pracuje v této oblasti již mnoho let a zúčastnil se mnoha mezinárodních konferencí. Pochází z Opočna pod Orlickými horami.

Jan Frýbort
Jeho práce na palivový cyklus thoria jako alternativa k uranu přinesla Janu Frýbortovi druhé místo v letošní soutěži. Aby bylo možno této alternativy docílit, musí se přidat štěpitelný materiál a zajistit množení čistého paliva. Toto je i téma jeho navazující doktorské práce. Jan Frýbort v současné době pracuje na své doktorské práci na ČVUT, Katedře jaderné a fyzikálně inženýrské. Ukončil své magisterské studium ve stejném oboru se zaměřením na studium TH-cyklů v solných reaktorech. Také napsal a přispěl množstvím článků s tématy jako je využití thoria založených na jaderném palivu v reaktorech VVER a neutronové analýzy solného reaktoru s dvoutekutinovým thoriem. V současné době pracuje v Ústavu jaderného výzkumu, kde provádí výzkum a vývoj.

Kateřina Pachnerová Brabcová
Se zaměřením na studium a vývoj track etch detektorů pro dozimetrické účely získala paní Kateřina Pachnerová Brabcová třetí místo v Ceně Henriho Becquerela. Momentálně má za sebou doktorská studia a pracuje na Katedře dozimetrie záření v Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR. Ukončila svůj doktorát v roce 2010 na stejné téma a její magisterská práce se zabývala porovnáváním metod, které hodnotí antioxidační vlastnosti pivovarských surovin. Kateřina Brabcová má rozsáhlou výzkumnou praxi v různých oblastech včetně aktivních a pasivních dozimetrů, radiační ochrany, mikrodozimetrie a biochemických i chemických laboratorních zkušeností. V minulosti získala Cenu mladého vědce České společnosti pro ochranu před zářením a je členem České společnosti pro ochranu před zářením a členem místního organizačního výboru na monitoring radiace mezinárodní vesmírné stanice.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (65x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (59x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...