Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    V Budapešti se sejdou specialisté na energetiku

V Budapešti se sejdou specialisté na energetiku

Publikováno: 23.9.2008, Aktualizováno: 19.4.2009 19:24
Rubrika: Tiskové zprávy

Druhé regionální energetické fórum proběhne 7. – 8. října 2008 v Tőlösi Conference Center v Budapešti (Maďarsko).

Mezi zhruba 300 účastníků budou:

  • významní manažeři z podnikatelské komunity v regionu střední a východní Evropy,
  • čelní představitelé vlád zemí střední a východní Evropy,
  • vysoce postavení úředníci Evropské komise,
  • diplomaté působící v regionu,
  • představitelé mezinárodních a nevládních organizací,
  • zástupci významných mezinárodních, regionálních a domácích médií.

Základní informace
Konferenci iniciovala společnost GE ve spolupráci s Americkými obchodními komorami Bulharska, České republiky, Maďarska, Rumunska, Slovenska, Ukrajiny a EU. Záštitu nad akcí převzala maďarská vláda. Druhé regionální energetické fórum chce podnítit diskusi o energetických problémech na té nejvyšší úrovni. Přeshraniční partnerství by rovněž mohla středoevropskému regionu pomoci nalézt řešení a také zvýšit příležitosti pro posílení regionální konkurenceschopnosti na globálním trhu.
Druhé regionální energetické fórum navazuje na úspěšný první ročník, který se konal v roce 2007. Zúčastnilo se ho 300 osobností, včetně předních odborníků na energetiku z celého světa, představitelů firem, vlád středoevropských zemí, neziskového i akademického sektoru. Nechybělo ani 65 novinářů z nejvlivnějších mediálních skupin daného regionu, kteří oslovují 140 milionů obyvatel střední a východní Evropy.
Stejně jako na prvním i na Druhém regionálním energetickém fóru se sejdou špičkoví světoví odborníci i představitelé nejvýznamnějších firem působících v regionu. Společně se zástupci široké veřejnosti, lidmi z vládních kruhů a mediální sféry budou diskutovat o nejlepších postupech a hledat způsob, jak posílit regionální spolupráci při řešení kritických energetických problémů jako třeba:

  1. Jaké jsou důsledky regulace EU 20-20-20 v kontextu s rostoucí poptávkou po elektřině v regionu střední a východní Evropy?
  2. Které technologie nebo alternativní zdroje energie představují největší příležitost pro střední a východní Evropu vzhledem k rostoucí poptávce po energii?
  3. Jaké důsledky z hlediska efektivity, bezpečnosti a udržitelnosti má roztříštěnost evropského energetického trhu, jaké jsou překážky pro zavedení regionálního energetického trhu a jaký by takový trh měl přínos?
  4. Jaké strategie může region využít, aby získal lepší možnosti financování projektů, které řeší nedostatek energie a zajišťují udržitelnost dodávek?

Mezi přednášejícími budou například:

  • Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu České republiky
  • Ľubomír Jahnátek, ministr hospodářství Slovenské republiky
  • Václav Bartuška, velvyslanec pro energetickou bezpečnost při Ministerstvu zahraničních věcí v Praze
  • John Rice, místopředseda správní rady a generální ředitel společnosti GE Infrastructure

Jména dalších přednášejících z celého regionu, kteří přislíbili účast, a další informace o Druhém regionálním energetickém fóru najdete na stránkách: https://www.energycee.org/  

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (55x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (48x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (47x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...