Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    V Bělorusku byla zahájena výstavba jaderné elektrárny

V Bělorusku byla zahájena výstavba jaderné elektrárny

Publikováno: 9.11.2013
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Nedaleko města Ostrovec na severozápadě Běloruska byla 6. listopadu 2013 zahájena výstavba první běloruské jaderné elektrárny. Ředitel úřadu Řízení výstavby jaderné elektrárny Michail Filimonov zdůraznil, že práce začaly okamžitě po získání povolení od Státního výboru pro stavební dozor.

„V současné době se na stavebním pozemku JE provádí betonování základů objektů prvního bloku přesně podle původního plánu a v souladu se schválenou projektovou dokumentací,“ upřesnil Filimonov.

Stavební práce na Běloruské JE mají oproti původnímu termínu půlroční náskok.

Generálním projektantem a dodavatelem stavby je společnost NIAEP – Atomstrojexport,  která je také členem konsorcia MIR 1200 v tendru na dostavbu JE Temelín.

Běloruská JE se dvěma bloky o celkovém výkonu až 2400 (2х1200) MW bude vybudována u města Ostrovec v Grodněnské oblasti. Pro její výstavbu byl vybrán projekt AES-2006 (VVER 1200), který vyhovuje všem mezinárodním normám a doporučením IAEA.

První blok Běloruské JE by měl být podle plánu uveden do provozu v listopadu 2018, druhý v červenci 2020.

Generální kontrakt na výstavbu Běloruské JE podepsaly Bělorusko a Rusko v červenci 2012. Financování výstavby je z velké většiny realizováno prostřednictvím ruského státního exportního úvěru. V souladu s mezinárodní smlouvou byl úvěr poskytnut na celkovou částku 10 miliard amerických dolarů na 25 let pro financování 90 procent hodnoty každé dohody mezi ruskou akciovou společností Atomstrojexport a běloruským státním úřadem Řízení výstavby jaderné elektrárny.

V portfoliu ruské státní korporace pro jadernou energii Rosatom je nyní celkem 28 bloků jaderných elektráren v různých fázích výstavby. Devět z nich je na území Ruska, dalších 19 za jeho hranicemi .

Během října a listopadu 2013 byla zahájena výstavba 4. bloku na čínské JE   Tianwan, dále byl položen základní kámen JE Ruppur v Bangladéši a také poprvé připojen k síti první blok indické jaderné elektrárny Kudankulam. Všechny zmíněné elektrárny byly postaveny nebo se staví podle ruské technologie VVER, kterou Rosatom nabízí i v tendru na dostavbu JE Temelín.

Koncem září 2013 byla předána íránské straně JE Bušer s reaktorem VVER 1000. Začátkem listopadu bylo oznámeno, že společnost Atomstrojexport zvítězila v tendru na výstavbu první jaderné elektrárny v Jordánsku.

Na konec roku 2013 je naplánován podpis smlouvy mezi Rosatomem a energetickou společností Fennovoima o výstavbě prvního bloku finské jaderné elektrárny  Hanhikivi.

Paralelně Rosatom v konsorciu s britskou společností Rolls Royce a finskou energetickou skupinou Fortum v rámci trojstranné dohody zahájil proces předběžné přípravy hodnocení projektů jaderných elektráren s ruskými technologiemi ve Velké Británii.

Celkem bylo za posledních 20 let uvedeno do provozu 16 nových bloků jaderných elektráren s technologií VVER.

Pro informaci:

Státní korporace pro jadernou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, vědeckých organizací a institucí, mezi něž spadají všechny civilní společnosti zabývající se jadernou energetikou v Rusku, vědecko-výzkumné ústavy a jediná flotila ledoborců na světě. Státní korporace Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 28 bloků jaderných elektráren, z nichž 19 staví za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (48x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (43x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...
HN: Škoda JS chce získat stamilionovou zakázku v Británii (40x)
Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská Škoda JS jedná s francouzskými společnostmi EDF a Areva o dodávkách pro chystané brit...