Nacházíte se:  Úvod    Teplárenství    Topná sezona začíná, chladné počasí teplárny nezaskočilo

Topná sezona začíná, chladné počasí teplárny nezaskočilo

Publikováno: 9.9.2015
Rubrika: Teplárenství

Řada tepláren již zahájila vytápění bytů. S vytápěním začali například v Praze, v Plzni, Pardubicích a Hradci Králové a ve výše položených oblastech (například v Liberci).

Teplárny jsou i letos připraveny na chladný začátek září. S ním je totiž podle staletého kalendáře spojeno jilské ochlazení. Letos se chladné období projevilo hodně výrazným poklesem z tropických teplot na konci srpna až na současné hodnoty. V řadě českých měst tak již byla zahájena topná sezona, jelikož průměrné denní teploty klesly dva dny po sobě pod 13 °C. Na víkend a začátek příštího týdne meteorologové předpovídají mírné oteplení, kterému se výroba tepla v teplárnách přizpůsobí.

„I když i letošní rok byl zatím teplotně výrazně nadprůměrný, z našeho bleskového průzkumu v teplárnách vyplývá, že v letošním roce zatím stoupla meziročně dodávka tepla za prvních osm měsíců roku zhruba o 6 procent,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Pokud dojde k výraznému oteplení, jsou teplárny podle vyhlášky připraveny opět vytápění přerušit. K charakteristice počasí na začátku září totiž patří nejen výrazný pokles nočních teplot, ale zároveň je pro tento čas typická i jejich velká rozkolísanost. Během tohoto období je možný jak pokles teplot, tak jejich výrazný vzestup, na což teplárny aktuálně reagují.

Topná sezona je stanovená vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu. Více než polovina domácností v domech s domovními předávacími stanicemi může začít s vytápěním podle vlastního uvážení kdykoliv a nemusí čekat na dostatečnou zimu. Stejně tak mají možnost i ostatní odběratelé požádat o dodávku tepla pro vytápění ještě před splněním vyhláškou dané průměrné denní teploty 13 °C (pokud nejsou napojeni na teplárenské soustavy přes domovní výměníkové stanice). Na druhou stranu otužilé domácnosti mohou vypnout své radiátory nastavením termostatických ventilů na nižší hodnoty. Každý si tak může nastavit v bytě tepelnou pohodu, která mu vyhovuje. 

Teplárenské sdružení České republiky

je zájmovým sdružením právnických osob podnikajících v teplárenství. Bylo založeno v roce 1991 se záměrem podpořit dálkové zásobování tepelnou energií. Vedle výrobců a distributorů dálkového tepla jsou jeho členy rovněž vysoké školy a organizace, jejichž činnost je svázána s dálkovým zásobováním teplem. Členové Sdružení zásobují teplem dálkově přes 1,1 milionu domácností, v nichž žije přes 3 miliony obyvatel. Teplo dodávají i průmyslovým podnikům, ale také školám, nemocnicím, úřadům a dalším odběratelům. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Červený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácnostíČervený mlýn akumuluje teplo již pro 17 tisíc domácností (42x)
Největší systém akumulace tepla do horké vody mají v tuzemsku nyní k dispozici Teplárny Brno na svém provoze Červený mlý...
Nový progresivní způsob přepravy a vykládky uhlí v elektrárně ChvaleticeNový progresivní způsob přepravy a vykládky uhlí v elektrárně Chvaletice (38x)
Chvaletická elektrárna byla vybudována v letech 1973 – 1979 v místech bývalého pyritového dolu. Celkový instalovaný výko...
Modernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapaModernizace teplárny Zelená louka: Ekologizace energetického zdroje s využitím fluidního spalování a OZE – I. etapa (36x)
Teplárna závodu Synthesia, a.s. "Zelená louka" zahájila provoz v letech 1953 a 1954. Je provozována celoročně a spolu s ...