Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Světová premiéra plynem izolovaného rozvaděče pro stejnosměrný proud

Světová premiéra plynem izolovaného rozvaděče pro stejnosměrný proud

Publikováno: 3.12.2014
Rubrika: Tiskové zprávy

Siemens představil první plynem izolovaný 320 kV rozvaděč pro stejnosměrný proud na světě. V porovnání se vzduchem izolovaným rozvaděčem potřebuje novinka až o 95 % procent méně prostoru. Tato úspora je zásadní pro konvertorové plošiny, které na pevninu vyvádí elektrickou energii z přímořských větrných parků.

Klíčová slova: Siemens, rozvaděč

Vzhledem k relativně nízké izolační schopnosti vzduchu vyžadují vzduchem izolované rozvaděče velký prostor – a ten je zase klíčovým faktorem z hlediska nákladů, bez ohledu na to, zda se rozvaděč nachází ve městě nebo na moři. Například vzduchem izolované stejnosměrné rozvaděče, které Siemens využívá na svých konvertorových plošinách v Severním moři pro tamní větrné parky, potřebují 4000 krychlových metrů prostoru a tedy haly vysoké až 10 metrů. Nový rozvaděč se stejnou kapacitou vyžaduje pouze 200 krychlových metrů, umožňuje tedy úsporu místa až o 95 procent. V případě použití na konvertorových plošinách může být celá instalace díky tomuto řešení zmenšena o 10 %, což v této oblasti představuje zásadní finanční úsporu.

Vedle malých rozměrů má nový rozvaděč i další výhody. Veškeré části pod napětím jsou hermeticky uzavřeny, což zajišťuje vysoký stupeň spolehlivosti i ve velmi náročných podmínkách. Modulový systém je velmi flexibilní a umožňuje maximálně ekonomickou přepravu, kompaktní rozvaděč nabízí i nízké náklady na údržbu. Rozvaděč je vyráběn v berlínském závodě Siemens.

Čím vyšší napětí, tím nižší ztráty

Přenosové ztráty u stejnosměrného proudu o velmi vysokém napětí (HVDC) jsou nižší než u střídavého proudu. Stejnosměrné napětí má několik set tisíc voltů. Čím je napětí vyšší, tím nižší jsou ztráty při přenosu a tím více elektřiny lze vedením přenášet.

Při přenosu technologií HVDC jsou ztráty obvykle o 30 až 50 % nižší než u srovnatelného nadzemního vedení střídavého proudu. Například u 2 500 MW přenášeného výkonu na 800 km nadzemního vedení je ztráta u běžného vedení střídavého proudu o napětí 400 kV 9,4 %, při přenosu HVDC o napětí 500 kV je to jen 6 % a při přenosu HVDC o napětí 800 kV je ztráta pouhých 2,6 %.  

Připojte se k nám na Facebooku: www.facebook.com/SiemensCZ 

Siemens Česká republika

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice.  Již 124 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. S počtem 9,7 tisíce zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2013 obrat 33,1 miliard Kč. S objemem exportu, který dosáhl 21,8 miliard Kč, se Siemens v České republice řadí mezi největší exportéry. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Koncern Siemens AG

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a celosvětového působení. Společnost působí ve více jak 200 zemích a své aktivity rozvíjí zejména v oblastech elektrifikace, automatizace a digitalizace.  Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Siemens je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, patří mezi hlavní dodavatele pro paroplynové zdroje a technologie pro přenos energie, je průkopníkem v oblasti řešení pro veřejnou infrastrukturu, průmyslovou automatizací a softwarová řešení.  Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2013, který skončil 30. září 2013, dosáhl Siemens obratu 75,9 miliard EUR s čistým ziskem 4,2 miliard EUR a zaměstnával 362 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na  http://www.siemens.com.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (51x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (49x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
AREVA dodá jaderné palivo pro jordánský výzkumný reaktor (42x)
AREVA podepsala kontrakt s korejským konsorciem KAERI/DAEWOO na dodávky palivových částic pro JRTR (Jordan Research and ...