Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Společnost Fennovoima odeslala ministerstvu práce a ekonomiky Finska hodnocení dopadu projektu výstavby JE Hanhikivi-1 na životní prostředí

Společnost Fennovoima odeslala ministerstvu práce a ekonomiky Finska hodnocení dopadu projektu výstavby JE Hanhikivi-1 na životní prostředí

Publikováno: 17.2.2014
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Finská energetická společnost Fennovoima oznámila, že odeslala ministerstvu práce a ekonomiky Finska zprávu hodnotící dopad projektu výstavby jaderné elektrárny Hanhikivi-1 na životní prostředí. Analýza dopadu na životní prostředí byla vypracována v souladu s kritérii finského zákonodárství. Jak Fennovoima informovala již na konci loňského roku, akciová společnost Rusatom Overseas (patřící do struktur ruské státní korporace Rosatom) a Fennovoima podepsaly kontrakt na výstavbu této jaderné elektrárny.

Elektrárna má stát nedaleko města Pyhäjoki, ležícím na západním pobřeží Finska. Společně s kontraktem na výstavbu energetického bloku byla uzavřena smlouva s ruskou akciovou společností TVEL na dodávky paliva. Jednání se vedla také o kontraktu, týkajícího se kapitálového vstupu Rusatom Overseas do základního kapitálu Fennovoimy s podílem 34 %. S jeho podpisem se počítá v letošním roce.

V červenci 2013 uzavřely Fennovoima a Rusatom Overseas dohodu o přípravě uzavření kontraktu na výstavbu JE Hanhikivi-1. V září téhož roku obě strany oznámily, že se musí akcionáři společnosti Fennovoima vyjádřit k účasti v projektu do konce října. Fennovoima nabídla svým akcionářům projekt jaderné elektrárny, která by v souladu s časovým plánem výstavby, schváleným Rosatomem, měla začít vyrábět elektrickou energii v roce 2024.

Přímá jednání mezi společnostmi Fennovoima a Rusatom Overseas byla zahájena v dubnu roku 2013. Už od února téhož roku přitom  Fennovoima také vedla rozhovory se společností Toshiba, ale později se rozhodla soustředit se pouze na jednání s Rosatom Overseas. Svůj projekt ve Finsku předtím nabízela i francouzská korporace Areva.

Rosatom nabídl projekt AES-2006 s reaktorem VVER (vodo-vodní energetický reaktor) o výkonu 1150 MW. Ve Finsku jsou již v dlouhodobém provozu další bloky s ruským designem: jde o dva bloky VVER na JE Loviisa, každý o výkonu 440 MW.

Vlastníky energetické společnosti Fennovoima tvoří skupina více než 60 průmyslových, obchodních a energetických finských firem. Společnost byla založena za účelem výstavby nových jaderných elektráren v zemi.

Pro informaci:

Rusatom Overseas je dceřiná společnost Státní korporace Rosatom, která byla založena s cílem podpory prosazení technologií ruské jaderné energetiky na světových trzích.

Rusatom Overseas vystupuje jednak v roli integrátora komplexních nabídek Státní korporace Rosatom ve sféře výstavby jaderných elektráren, jednak se soustřeďuje na prosazování technologií Rosatomu v oblastech jako je tradiční a alternativní energetika, případně radiační technologie. Kromě toho společnost Rusatom Overseas vytváří sítě marketingových kanceláří Státní korporace Rosatom po celém světě.

www.facebook.com/RusatomOverseas

Ruská státní korporace pro jadernou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době má ve svém portfoliu projekty výstavby 33 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 jsou za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (49x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...