Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Slováci dostavují jadernou elektrárnu v Mochovcích

Slováci dostavují jadernou elektrárnu v Mochovcích

Publikováno: 5.11.2008, Aktualizováno: 5.5.2009 11:26
Rubrika: Jaderné, Dostavba elektrárny Mochovce

V pondělí 3. listopadu začala dostavba třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Mochovcích. V diskuzní relaci Slovenské televize 'Za pět minut dvanáct' to řekl premiér Robert Fico. Podle dřívějších informací si celý projekt vyžádá 1,8 miliardy eur (43,6 miliardy Kč).

Předseda vlády výši investice, kterou Slovenské elektrárne (SE) do dokončení elektrárny vynaloží, neupřesnil. 'Zítra jdeme zahajovat výstavbu Mochovců,' řekl Fico. Mluvčí SE Juraj Kopřiva termín zahájení prací nechtěl komentovat. Nové bloky by měly především nahradit výpadek elektrické energie po nucené odstávce dvou bloků jaderné elektrárny V-1 v Jaslovských Bohunicích, k níž se Slovensko zavázalo před vstupem do Evropské unie.

Premiér v minulosti většinového vlastníka SE, jímž je italský Enel, kritizoval za pomalé tempo dostavby Mochovců. Pohrozil mu i vyvlastněním, pokud jadernou elektrárnu nedokončí. Třetí a čtvrtý blok elektrárny v Mochovcích se začal stavět v roce 1987, ale o pět let později byl projekt zastaven. Technologická část nedokončených bloků je rozestavěná asi na 30 procent, stavební část na 70 procent. SE tvrdily, že práce nezpožďují a slíbily, že se budou snažit dodržet plánovaný termín dostavby v letech 2012 a 2013. Na práce už mají potřebné stavební povolení.

Jaderná elektrárna Mochovce (foto: Slovenské elektrárny)
 

Slovenská vláda, která je známá vstřícným postojem k jaderné energetice, uvažuje také o výstavbě pátého bloku elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Zatím ale není rozhodnuto, kdo ji bude financovat, ani o jaký typ reaktoru půjde. V Česku o energetické budoucnosti země, a tím i případné dostavbě dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín, jedná vládní komise v čele s předsedou Akademie věd Václavem Pačesem. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že pro dokončení všech čtyř bloků Temelína je 65 procent Čechů. Pokud by se rozhodovalo v referendu, skončilo by poměrem 73:27 ve prospěch dostavby. 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (63x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (48x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Diagnostika asynchronních motorů metodou MCSADiagnostika asynchronních motorů metodou MCSA (42x)
Frekvenční analýza statorového proudu asynchronního motoru pod zatížením, jinak též nazývána MCSA (Motor Current Signatu...