Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    RWE otevřela druhou největší mořskou větrnou elektrárnu na světě, 160 turbín má výkon 576 MW

RWE otevřela druhou největší mořskou větrnou elektrárnu na světě, 160 turbín má výkon 576 MW

Publikováno: 23.6.2015
Rubrika: Větrné
  • Společnou investici ve výši 2 miliard liber realizovaly společnosti RWE, Stadtwerke München a Siemens
  • RWE nyní patří mezi tři největší evropské hráče v oblasti výroby větrné energie na moři
  • Zelená energie pro přibližně 400 000 domácností    

Praha/Mostyn, Wales – Pouhý necelý měsíc po otevření větrné elektrárny Nordsee Ost v Severním moři u německého pobřeží RWE uvedla oficiálně do provozu další větrnou farmu Gwynt y Môr, která se nachází v liverpoolském zálivu, třináct kilometrů od pobřeží Walesu. S instalovaným výkonem 576 megawattů představuje Gwynt y Môr druhou největší větrnou elektrárnu na moři na světě. Jejích 160 větrných turbín dokáže každoročně vyrobit dostatečný objem elektřiny z obnovitelných zdrojů pro přibližně 400 000 bytových domácností. Oficiální spuštění elektrárny v hodnotě dvou miliard liber patří mezi významné úspěchy společnosti RWE (60% podíl na investici) a jejích partnerů – Stadtwerke München (30% podíl) a Siemens (10% podíl).

Klíčová slova: RWE, větrná elektrárna

Dnešním dnem vstupujeme do pomyslné ligy mistrů výroby elektřiny z větru. Díky našim novým větrným elektrárnám Nordsee Ost a Gwynt y Môr se staneme třetím největším hráčem ve výrobě elektřiny na moři na evropském trhu. Jednou z našich hlavních růstových oblastí je expanze obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2017 plánujeme do rostoucí oblasti obnovitelných zdrojů energie investovat více než 1 miliardu eur, přičemž hlavním cílem této investice bude právě větrná energie,“ uvedl na slavnostním ceremoniálu šéf koncernu RWE Peter Terium.

Větrná elektrárna se rozkládá na ploše zhruba 80 čtverečních kilometrů. Celkem 160 větrníků, každý s výkonem 3,6 MW bylo instalováno v hloubce dosahující 28 metrů. Každá turbína se tyčí 150 metrů nad střední úroveň hladiny moře. Společnost RWE a její dodavatelé zde dále instalovali dvě masivní pobřežní rozvodny, každou o hmotnosti 271 tun, a na pevnině pak 134 km kabelového vedení.

Více informací o větrné elektrárně Gwynt y Môr naleznete na webových stránkách www.rweinnogy.com/gwyntymor a rwe-mediaonline.com.

Další informace o projektech větrných elektráren RWE na moři

Letos v květnu RWE zprovoznila německou větrnou elektrárnu Nordsee Ost s instalovaným výkonem 295 MW, která se nachází v Severním moři 35 km severně od souostroví Helgoland. Tuto elektrárnu postavila RWE.

Mimoto nyní RWE Innogy (15% podíl na investici) a Northland Power (85% podíl na investici) budují větrné farmy Nordsee One, 2 a 3 v německém Severním moři. Tyto větrné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem v přibližném objemu 1 000 megawattů představují vůbec největší plánované projekty u německého pobřeží. Plánované místo stavby se nachází 40 km severně od severomořského ostrova Juist na rozloze zhruba 150 km2. Podle současného plánu má výstavba prvního dílčího projektu Nordsee One začít v roce 2016. Zahájení komerčního provozu je naplánováno na konec roku 2017. V únoru se dále RWE dohodla na 50% partnerství s korporací Statkraft u projektu větrné elektrárny Triton Knoll. Součástí tohoto stavebního projektu je rovněž větrná farma u britského pobřeží s výkonem 900 MW. Velikostí projekt odpovídá velké uhelné elektrárně a objem investic zde dosáhne přibližně 5 miliard eur. Rozhodnutí o této investici plánuje RWE učinit v roce 2017, přičemž ve stejném roce by měla být zahájena také samotná výstavba. RWE se mimoto podílí na stavbě britského pobřežního projektu Galloper. Velikost této větrné elektrárny, která se nachází 30 km od pobřeží anglického Suffolku, by měla dosáhnout až 340 megawattů.

www.rweinnogy.com

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (30x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...
Společnost ČEPS stojí za vznikem Expertní skupiny k problematice větrné energetiky (26x)
Společnost ČEPS iniciovala založení Expertní skupiny ČEPS k problematice větrné energetiky, která řeší fenomén větrných ...
Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. Jak funguje větrná turbína? S novým motorem ekoROTR od GE lépe než kdy dříve. (22x)
Tým konstruktérů v GE dostal nelehký úkol. Vytvořit takový návrh rotoru větrné turbíny, který by snížil plýtvání větrem,...