Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Rotory turbín se budou v Doosan Škoda Power vyrábět na novém, v Evropském měřítku jedinečném, stroji

Rotory turbín se budou v Doosan Škoda Power vyrábět na novém, v Evropském měřítku jedinečném, stroji

Strojní park plzeňského výrobce turbín se dnes rozšířil o cenný přírůstek. Společnost Doosan Škoda Power slavnostně zahájila provoz soustružnicko-frézovacího centra rodinného německého výrobce obráběcích strojů GEORG. Doba výroby rotoru se díky němu zkrátí až o polovinu času. V takovéto konfiguraci funguje jako jediný v Evropě. 

Až doposud procházely rotory turbín celkem třemi fázemi výroby. Nejprve se vysoustružily všechny rotační plochy rotoru, poté vyfrézovaly drážky pro uchycení závěsů lopatek a nakonec se vyvrtaly vyvažovací a spojkové otvory. Na tyto operace byly potřeba tři stroje na třech různých pracovištích. Nový stroj, který prozatím převzal jméno po svém výrobci - Georg, tyto tři základní strojní operace zvládne sám. „Na trhu se dlouhodobě vyvíjí stroje (oproti historii s odděleným soustružením a frézováním), které jsou schopny (schopné) zvládat obě technologie. Georg díky příslušenství v podobě frézovacích a soustružnických hlav, umí oproti našim starým technologiím soustružit o 30 % rychleji. Vrtání a frézování zvládá dokonce až o polovinu rychleji, díky čemuž se celková doba výroby průměrného rotoru zkrátí ze zhruba 1 000 hodin na 550,“ uvádí Jaroslav Milsimer, ředitel úseku turbín společnosti Doosan Škoda Power. 

Ačkoliv je Georg kolos vážící několik desítek tun, při pracovní směně ho zvládne obsloužit jeden člověk, i díky tomu, že může pomocí tří vnitřních kamer pohodlně sledovat celý řezný proces.  Přes 5 metrů vysoký, 30 metrů dlouhý a 10 metrů široký stroj je totiž zapuštěn do masivní betonové vany a vzhledem k dobře propracované ergonometrii má obsluha osu rotace rotoru v úrovni očí, stroj je obsluhován z úrovně podlahy. 

Podobně moderně velké obráběcí stroje GEORG jsou v Evropě jen dva. První se nachází u našich sousedů v Německu a druhý je instalován v Rusku. Stroj do plzeňského areálu společnosti  Doosan Škoda Power dorazil po částech a během necelých dvou měsíců byl postupně smontován. Další zhruba čtyři měsíce pak technici rodinné firmy GEORG stroj „oživovali“- ladili technologická spojení spolu s testovacím měřením a následně kompenzovali geometrické odchylky.

Ačkoliv je stroj primárně určený pro výrobu rotorů, jeho využití je univerzální. „Můžeme vyrobit jakoukoliv rotační součást do velikosti pracovního prostoru, například rotory generátorů, papírenské válce, velká ozubená kola včetně nábojů a za určitých podmínek i klikové hřídele. Na těchto dílech navíc můžeme vyvrtat nebo vyfrézovat jakékoliv množství libovolných otvorů,“ dodává Jaroslav Milsimer.

Pořízením unikátního stroje zainvestoval Doosan Škoda Power především do kvality. Pořizovací cena stroje se pohybuje okolo 180 milionů korun. Díky zvýšení efektivity výroby se návratnost investice očekává do pěti let.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie
Společnost Doosan Škoda Power slavnostně zahájila provoz soustružnicko-frézovacího centra rodinného německého výrobce obráběcích strojů GEORG. Společnost Doosan Škoda Power slavnostně zahájila provoz soustružnicko-frézovacího centra rodinného německého výrobce obráběcích strojů GEORG. Společnost Doosan Škoda Power slavnostně zahájila provoz soustružnicko-frézovacího centra rodinného německého výrobce obráběcích strojů GEORG. Společnost Doosan Škoda Power slavnostně zahájila provoz soustružnicko-frézovacího centra rodinného německého výrobce obráběcích strojů GEORG. Společnost Doosan Škoda Power slavnostně zahájila provoz soustružnicko-frézovacího centra rodinného německého výrobce obráběcích strojů GEORG. Společnost Doosan Škoda Power slavnostně zahájila provoz soustružnicko-frézovacího centra rodinného německého výrobce obráběcích strojů GEORG.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (55x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (50x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...