Nacházíte se:  Úvod    Paliva    Ropa    Ropa vyrobená z plastového odpadu je sedmkrát levnější

Ropa vyrobená z plastového odpadu je sedmkrát levnější

Publikováno: 21.10.2009
Rubrika: Ropa

(Zdroj: www.novinky.cz) - Bez většího zájmu médií zahájila americká firma Envion provoz prvního generátoru, který proměňuje plastový odpad vyrobený s pomocí ropných derivátů zpět na ropu různé kvality. Generátor EOG je přitom schopný zpracovat za rok 10.000 tun odpadu a vyprodukovat z něj ropu s náklady 10 dolarů za barel, ačkoli cena surové ropy je dnes sedmkrát vyšší.

Ačkoli firma Envion Inc. podle listu The New York Times nezveřejnila zdaleka všechny detailní informace o svém generátoru, tajemství procesu spočívá v kontrolovaném zahřívání plastů při procesu, kdy je zároveň kontrolována i hladina kyslíku. Z jedné tuny plastového odpadu se při tom získají čtyři barely ropy, tedy 636 litrů ropy bez minerálních sedimentů. A na obsluhu generátoru stačí dva operátoři.

"Náš ropný generátor nabízí revoluční řešení pro zpracování plastového odpadu a jeho přeměnu z něčeho, co představuje hrozbu pro životní prostředí, v obnovitelný zdroj energie," prohlásil šéf Envionu Michael S. Han minulý týden při zkušebním spuštění prvního generátoru v Derwoodu ve státě Maryland. Oficiálně zahájilo zařízení běžný provoz až tento týden. Podle Hana nabízí Envion své zařízení přímo obcím, které se s odpadem potýkají.

Pokud bude Envion úspěšný, může to nemalou měrou přispět k řešení na obzoru hrozící ropné krize. Na výrobu plastů se používá přibližně osm procent celosvětové produkce ropy. Pokud by například Spojené státy recyklovaly v generátorech Envionu všechen plastový odpad, vyprodukovaly by ročně 150 miliónů barelů ropy (což by pokrylo celkovou spotřebu ropy v USA na sedm až osm dní).

Možné úspory se však netýkají jen ceny získané ropy, nýbrž i stávajících nákladů na zpracování odpadu. Plastový odpad představuje značnou část odpadu, který produkují domácnosti a také restaurace s rychlým občerstvením. Zpracování jedné tuny plastového odpadu vyjde prostřednictvím Envionu na 17 dolarů (necelých 300 kč), zatímco cena uložení odpadu se na tunu pohybuje od 70 do 200 dolarů (kolem 3.000 Kč) na tunu a stávající recyklační postupy u sedmi procent platového odpadu jsou spojeny s náklady od 50 do 150 dolarů.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Společnost MERO zvítězila v soutěži o nejlepší správní orgánSpolečnost MERO zvítězila v soutěži o nejlepší správní orgán (22x)
Odborná porota posuzovala řadu kritérií. Správní orgány nominované na cenu „Best Board" musely kromě minimálně pětiletéh...
Světu hrozí nedostatek ropy, protože zanedbal investice na těžbu (18x)
(Zdroj: www.novinky.cz) - Objevení nových bohatých nalezišť ropy u Sierra Leone, Brazílie a také v Mexickém zálivu podpo...
Brněnský Siemens dodá parní turbínu pro výrobce břidličné ropy (17x)
Siemens Industrial Turbomachinery Brno dodá pro estonskou Eesti Energia Oil and Gas parní turbínu do továrny na zpracová...