Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Větrné    Projekt větrného parku u Dukovan může mít devět až dvanáct strojů na katastrech jedné nebo dvou obcí

Projekt větrného parku u Dukovan může mít devět až dvanáct strojů na katastrech jedné nebo dvou obcí

Publikováno: 24.1.2008, Aktualizováno: 27.4.2009 15:28
Rubrika: Větrné

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje upřesnila parametry alternativního řešení projektu větrného parku u Jaderné elektrárny Dukovany. Tato podoba počítá s výstavbou na katastru obce Rešice, která již dala souhlas k výstavbě, a s oslovením další sousední obce. Celkově může u dukovanské elektrárny vyrůst devět až dvanáct větrných elektráren.

Předchozí návrh projektu počítal s výstavbou 21 strojů na katastrech obcí Dukovany, Rouchovany a Rešice. Vzhledem k výsledku nedávného hlasování v obci Dukovany bude projekt realizován především na katastru Rešic, které již dříve deklarovaly svůj souhlas s výstavbou. Spolu s tím ČEZ Obnovitelné zdroje už oslovil i sousední Horní Dubňany.
„Projekt devíti až dvanácti elektráren o výkonu 18–24 MW splňuje podmínku ekonomické návratnosti. Oproti předchozímu projektu jsme počet elektráren na katastru obce Rešice navýšili z pěti na devět, o umístění dalších tří budeme jednat s Horními Dubňany,“ řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.
„Obce, na jejichž katastru budou stroje stát, získají pravidelný příspěvek do rozpočtu ve výši 210.000 korun ročně za jednu elektrárnu po dobu 20 let. Příspěvek bude každých pět let navyšován až na 270.000 korun ročně v posledních pěti letech.“ dodal Josef Sedlák.
Projekt větrného parku v okolí Jaderné elektrárny Dukovany má v rámci ČR vynikající parametry – má dostatečné větrné proudění a velmi dobré možnosti připojení do sítě, nedochází zde ke kolizi s požadavky armády a jde o bezletovou zónu. Z estetického hlediska je výhodou, že v okolí jaderné elektrárny nebudou větrné elektrárny v krajině rušivým prvkem.

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Nejvýkonnější větrné elektrárny v obci Pchery začaly vyrábět elektřinu (29x)
Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem v ČR, které se nacházejí v katastru obce Pchery na Kladen...
Společnost ČEPS stojí za vznikem Expertní skupiny k problematice větrné energetiky (29x)
Společnost ČEPS iniciovala založení Expertní skupiny ČEPS k problematice větrné energetiky, která řeší fenomén větrných ...
Dohoda se společností Invenergy v hodnotě přesahující miliardu dolarů uzavítá rekordní růst pro GE Energy v oblasti větrných turbín v roce 2007 (24x)
Praha, 22. ledna 2008 – Jako dovršení roku 2007, kdy GE Energy zaznamenala v oblasti větrných turbín rekordní růst...