Nacházíte se:  Úvod    Rozhovory    Prodej části společnosti EKOL po právní stránce zaštítila kancelář ŘANDA HAVEL LEGAL

Prodej části společnosti EKOL po právní stránce zaštítila kancelář ŘANDA HAVEL LEGAL

Publikováno: 16.3.2015
Rubrika: Rozhovory, Klasické

V tomto článku přinášíme rozhovor s Mgr. Aloisem Šatavou, společníkem ŘANDA HAVEL LEGAL advokátní kancelář s.r.o., která zastupovala společníky EKOL, spol. s r.o. (EKOL), při vyjednávání a uzavření transakční smluvní dokumentace s čínskou státní společností Xi’An Shaangu Power.

Alois Šatava

Působí jako společník v advokátní kanceláři ŘANDA HAVEL LEGAL. Alois Šatava vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a dále studoval na Jönköping International Business School ve Švédsku se zaměřením na obchod, marketing a elektronické komunikace. Během své praxe v advokacii získal značné zkušenosti zejména v oborech obchodního práva, fúzí a akvizic, finančního a bankovního práva a insolvenčního práva. Alois Šatava pravidelně poskytuje poradenství kupujícím a prodávajícím v rámci akvizic a prodejů společností podnikajících v různých oblastech průmyslu a služeb, včetně poradenství ohledně akvizičního financování transakcí a post-akvizičních restrukturalizací. Alois Šatava se také zabývá poskytováním právního poradenství v oblasti energetiky a dodávek technologických celků a zařízení. Alois Šatava je jako advokát doporučován přední mezinárodní ratingovou agenturou The Legal 500.

Jaké největší zkušenosti jste uplatnili v rámci této transakce?

Naše advokátní kancelář se dlouhodobě zaměřuje na právní poradenství v oblasti strojírenství, energetiky a dodávek komplexních investičních celků (EPC). Dovolím si tvrdit, že na českém trhu právních služeb máme unikátní zkušenosti v oblasti dodávek turbín a turbínových ostrovů. Osobně jsem se například podílel na vyjednávání kontraktu modernizace turbín v Jaderné elektrárně Temelín. Moji společníci z advokátní kanceláře poskytovali právní poradenství na více než stovce komplexních investičních a developerských projektů v energetice, včetně jaderné energetiky, v Evropě, Americe a Asii. Kromě naší specializace v oblasti energetiky a turbín je naše kancelář dlouhodobě, a to i v rámci mezinárodních hodnocení, řazena mezi doporučované kanceláře v oblasti fúzí, akvizic a prodejů společností.

Můžete uvést konkrétní příklad prodeje nějaké společnosti?

V průběhu loňského roku jsem se například na straně našeho významného malajsijského klienta účastnil vyjednání a podpisu transakční dokumentace ohledně vstupu našeho klienta do společnosti EVEKTOR, která podniká v oblasti výzkumu a vývoje v oblasti automobilového a leteckého průmyslu včetně výroby letadel. Publikovaná hodnota této transakce je 200 milionů amerických dolarů. Vzhledem k tomu, že ekonomika Malajsie je z velké části ovládána čínským kapitálem a čínskou menšinou, dovoluji si tvrdit, že máme i jisté know-how ohledně jednání s čínskými obchodními partnery. Kromě toho má naše kancelář zkušenosti například se zastupováním našeho klienta ohledně společného podniku s čínskou státní televizí CCTV. Byl jsem tedy skutečně rád, že jsme mohli firmě EKOL nabídnout kombinaci všech našich předchozích zkušeností a specializací, abychom svým dílem přispěli k úspěchu celého procesu prodeje podílu firmy čínským partnerům.

Jaká specifika jednání byste uvedl v rámci poradenství pro EKOL?

Jednání s partnery s Číny má určitě svá specifika, která jsou způsobena odlišnou kulturou a jazykem. Na druhou stranu je třeba zmínit, že konkrétně vyjednávání smluvní dokumentace transakce EKOL bylo z čínské strany vedeno na profesionální úrovni a podle mezinárodních standardů. Jednání byla nicméně poměrně tvrdá, ale na druhou stranu férová. Vedle kulturních rozdílů však hrálo značnou roli i to, že Shaangu Power je státem vlastněnou společností, jejíž akcie se obchodují na burze v Šanghaji. Z tohoto důvodu podléhá transakci i smlouva o schválení, případně oznámení na úrovni několika státních čínských úřadů, a to včetně (volně přeloženo) Státní komise pro dohled a nakládání s majetkem státu. Tento fakt měl relativně velký vliv i na jednání o smlouvě a její finální podmínky.

Jaký jste měl z jednání dojem?

Nemohu pochopitelně sdělovat obchodněprávní detaily smlouvy. Nicméně, je známou skutečností, že společnost Shaangu Power má ve společnosti EKOL získat 75 % s tím, že v období následujících let může Shaangu Power na základě opcí získat dalších 25 % společnosti EKOLu. Současní společníci a jednatelé však mají do doby, než Shaangu Power v EKOL získá 100 %, smluvně zaručená poměrně široká oprávnění a výrazný vliv ve vztahu k řízení a správě společnosti. Pro čínské Shaangu Power má stěžejní hodnotu lidský kapitál a know-how firmy EKOL. Tyto skutečnosti transakční dokumentace akcentuje a je zřejmé, že čínský investor chce lidské zdroje firmy dále rozvíjet a podporovat.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (61x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (50x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...
„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“„Mezi jednotlivými patry pyramidy nakládání s odpady chybí motivace a jasné sankce,“ (46x)
uvedl v rozhovoru pro časopis All for Power Ing. Jiří Kratochvil, ředitel společnosti, SAKO Brno, a.s....