Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Pro ČR je vhodný energetický mix, základ by mělo tvořit jádro

Pro ČR je vhodný energetický mix, základ by mělo tvořit jádro

Publikováno: 17.9.2009
Rubrika: Jaderné

Na problematiku energetiky byl zaměřen seminář, který se uskutečnil v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu. Přednášeli na něm odborníci z ministerstva průmyslu a obchodu, experti a vedoucí pracovníci poradenských institucí, zástupce EURELECTRIC z Bruselu a další.

„Požadavky Evropské unie na produkci energie z obnovitelných zdrojů do roku 2013 česká republika nesplní. V našich podmínkách to totiž není reálné. Rozvoj vodních elektráren v Česku prakticky možný už není, je plně vyčerpán. Máme určité lokality pro větrné elektrárny, z hlediska provozu elektrizační soustavy však nejde o nejvhodnější zdroj. Je totiž nespolehlivý, vítr někdy fouká, někdy nefouká. To způsobuje problémy v regulaci výkonu, tedy v přetěžování elektrických sítí. Reálné je využití biomasy k energetickým účelům. Tento systém se však váže na vzdálenost její dopravy do elektrárny. Nemusí se totiž dostat na místo určení z okruhu do 50ti kilometrů a dovoz z větší vzdálenosti je ekonomicky nevýhodný. Výroba energie ze slunečních panelů je značně drahá. Nikdo si nesmí myslet, že obnovitelné zdroje spasí energetickou bilanci nejen v České republice, platí to o celé Evropě,“ uvedl Jaroslav Neužil, výkonný ředitel a člen představenstva Českého svazu zaměstnavatelů v energetice.

Řešení dostatku energie pro republiku je v rozumném energetickém mixu. Obnovitelné zdroje se musí budovat, ale v optimálním rozsahu. Měli bychom se zaměřit na výrobu jaderné energie, například postavením dalších bloků v Temelíně. Další cestou jsou obnovitelné energie a v neposlední řadě úspory energie, které jsou značně obtížné, dají se však realizovat. Nové úsporné technologie jsou totiž značně nákladné a ne každá firma je bude moci realizovat. „Máme uran, máme uhlí a Temelín. Jaderná energetika je navíc zdroj, který je šetrný k životnímu prostředí,“ dodal Neužil.

Důležité je také zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Jednou z priorit státu musí být vytvoření podmínek pro udržení funkce kritické infrastruktury. K tomu je nutné vytvořit spolehlivý systém zásobování elektřinou, a to i pro případ vzniku krizových situací apod. Základním předpokladem pro spolehlivé zásobování je vybudování dostatečného portfolia elektrárenských kapacit reprezentovaných všemi dostupnými zdroji elektřiny. Vzhledem k investiční náročnosti a dlouhé návratnosti investic by měla být přijata okamžitá a jednoznačná rozhodnutí o energetické strategii minimálně do roku 2030. Investoři i ostatní účastníci trhu s elektřinou musí mít jistotu o financování a návratnosti vložených peněz.

Jak vyplývá z textu Nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb ČR v dlouhodobém časovém horizontu, k základním charakteristikám vývoje české energetiky patří kultivace a rozvoj energetických trhů, poskytnutí prostoru podnikatelským subjektům k jejich vlastnímu rozhodování podle podmínek na těchto trzích. Stát bude do sektoru energetiky zasahovat pouze v případě, pokud to bude ve veřejném zájmu, případně při plnění mezinárodních závazků. Nebude omezovat využití žádných potencionálních palivo-energetických zdrojů. Veřejným zájmem je pak péče o environmentální aspekty dlouhodobého rozvoje české ekonomiky. Stát také nebude podporovat vývoj v této oblasti vedoucí v dlouhodobém horizontu závislosti české ekonomiky na dovozu elektrické energie. Předpokladem proto je, aby se rozvíjela jaderná energetika.

Význam hnědého uhlí bude v dlouhodobém horizontu klesat, nicméně bude představovat stále významný energetický zdroj. Proto by se neměla dělat podnikatelská rozhodnutí v této oblasti a diskutovat o těžebních limitech podle jasně vymezených pravidel. Obnovitelné zdroje energie musí být považovány za nezpochybnitelnou součást budoucího palivo-energetického mixu. V současnosti by se měla přehodnotit energetická a s tím související legislativa ČR a EU tak, aby nedocházelo přednostně k řešení dílčích energetických úkolů na úkor důležitých energetických potřeb společnosti.

(Zdroj: BVV, a.s.)


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (68x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (42x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (39x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...