Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Trh s jadernou energii: Instalovaná kapacita by mohla do roku 2030 vzrůst až o 30%

Trh s jadernou energii: Instalovaná kapacita by mohla do roku 2030 vzrůst až o 30%

Publikováno: 20.6.2014
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Jaderné

Globální trh s jadernou energií dále roste, především díky Číně a Rusku

Od havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě v březnu 2011 a přes rozhodnutí některých zemí vyřadit jadernou energii ze svého portfolia se v současnosti staví na světě přibližně 70 reaktorů, především v Rusku a Číně.

Klíčová slova: jaderná energetika, jádro

Ve své nové studii "Jaderná energetika z globální perspektivy: Kde stojíme tři roky po Fukušimě" poukazují experti ze společnosti Roland Berger Strategy Consultants na to, že celková instalovaná kapacita byla snížena pouze o 9 elektráren: zprovozněno bylo 13 nových elektráren, ve dvou byl obnoven provoz a 24 elektráren bylo uzavřeno, z toho 16 z nich následkem havárie v Japonsku a 8 z nich se ocitlo na konci své životnosti.

Jak jsme na tom tři roky po Fukušimě?

Studie ukazuje, že globální jaderná instalovaná kapacita by se podle konzervativního scénáře měla zvýšit do roku 2030 o 26% (ze současných 435 na 489 elektráren, respektive ze 372 GW na 470 GW). Experti ze společnosti Roland Berger odhadují, že z 581 plánovaných nebo ohlášených projektů zaměřených na atomovou energii, jich bude za příznivých okolností realizováno pouze 123 až 224. Tyto elektrárny budou postaveny v různých zemích na různých kontinentech: více než polovina z nich v Číně (56), Rusku (16) a Indii (14), ale projekty jsou plánovány také v nových zemích, jakými jsou např. Spojené arabské emiráty, Saudská Arábie a Vietnam. Některé země začnou nahrazovat nebo mírně rozšiřovat svou flotilu jaderných elektráren (např. Velká Británie, Jižní Korea a dokonce také USA, v závislosti na provozních možnostech se momentálně diskutuje o prodloužení živostnosti až na 80 let)

Budoucnost jádra: Budou stávající aktiva nahrazena?

Trh s jadernou energií stojí na křižovatce: V roce 2030 bude 70% jaderných reaktorů v provozu 40 až 60 let a vlády jednotlivých zemí se musí rozhodnout, zda se je pokusí obnovit/revitalizovat nebo je nahradí jinými technologiemi. Co se týče životního cyklu jaderných elektráren (rozhodnutí, výstavba, uvedení do provozu) je období let 2015-2030 pro případnou obnovu kritickým.

"Tato vlna obnovy a odstavování  zastaralých jaderných bloků by znamenala velkou příležitost pro ty, kteří mají potřebné know-how  a projektové reference. Česká republika stále platí za jednu ze zemí, která jadernou energetiku "umí" a z této revitalizace by tak mohla těžit," dodává Roland Zsilinszky, ředitel pražské pobočky Roland Berger Strategy Consultants.

Francii a Rusku, velkým hráčům na trhu zabývajícím se částečnou nebo kompletní obnovou jaderných elektráren, přibyde po roce 2030 konkurence v podobě USA (pro Spojené státy je v současnosti složité provést dlouhodobý odhad, neboť dopady využívání levného nekonvenčního plynu  jako konkurenčního zdroje energie nelze zatím přesně kvantifikovat).

Úspěšní hráči budou mít aktuální zkušenosti se stavbou nových elektráren, vhodná produktová portfolia a silné finanční zázemí. Pro mnohé nové hráče, ale také pro země s již instalovanou kapacitou, bude schopnost financovat tyto velké investiční projekty takovým způsobem, aby mohly konkurovat ostatním zdrojům energie, představovat skutečnou výzvu. V mnoha zemích tak budou úspěšní jenom ti velcí energetičtí hráči, kteří budou spolupracovat s dodavateli schopnými poskytnout finanční zdroje.

Předpověď do roku 2050

Studie dále ukazuje, že za předpokladu, že budeme brát v úvahu konzervativní scénář, bude v roce 2050 podíl jaderné energie na globální energetické instalované kapacitě nižší než v roce 2030 (přibližně o 1 %).  Instalovaný výkon může nicméně vzrůst až o 35 GW. Tyto předpoklady závisí na jedné straně na míře nahrazování jaderných elektráren v zemích označovaných jako jaderné velmoci (Francie, Rusko a potenciálně také USA), na straně druhé potom na vývoji v oblasti jaderné energetiky u nových hráčů (země Středního východu nebo další asijské země, jako např. Bangladéš).

Společnost Roland Berger Strategy Consultants, založená v roce 1967 v Mnichově, se postupně stala jednou z vedoucích společností v oblasti strategického poradenství. Prostřednictvím 51 kanceláří ve 36 zemích úspěšně působíme s více 2.700 zaměstnanci na globálním trhu. Společnost funguje jako nezávislé sdružení partnerů, vlastněné téměř 250 partnery.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (60x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (60x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
René Mrajca z Elpro-Energo: Staré transformátory zdražují elektřinu (58x)
V rámci veletrhu Ampér 2012 jsme si pozvali do studia i René Mrajcu ze společnosti Elpro-Energo, s. r. o.Ten mimo jiné p...