Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    Příští týden proběhne British-Czech Nuclear Forum v Praze

Příští týden proběhne British-Czech Nuclear Forum v Praze

Publikováno: 21.10.2013, Aktualizováno: 22.10.2013 10:57
Rubrika: Jaderné, Lidé-Věci-Události

Britské velvyslanectví v Praze organizuje mezinárodní British-Czech Nuclear Forum, které se bude konat ve čtvrtek 31. října 2013 v Kaiserštejnském paláci na adrese Malostranské náměstí 23/37, Praha 1.

Klíčová slova: jaderná energetika, jádro, jaderný odpad

Akce bude zaměřena na vzájemnou obchodní spolupráci v oblasti jaderné energetiky ve středoevropském kontextu. Profesionální tlumočení je zajištěno. S účastí nejsou spojeny žádné poplatky. Lord Hutton, předseda britské Nuclear Industry Association, se akce rovněž zúčastní a doprovodí do České republiky skupinu britských společností podnikajících v této oblasti. Lord Hutton bude rovněž jedním z hlavních přednášejících spolu s dalšími významnými účastníky z Velké Británie, České republiky a sousedních států.

Předpokládaný obsah fóra: Hlavním cílem fóra je pomoci identifikovat obchodní příležitosti pro vznik britsko-českých partnerství v oblasti využití jaderné energie v České republice a jiných evropských zemích. Využití jaderné energie je ve střední Evropě na vzestupu – počínaje zcela novou výstavbou či prodloužením životnosti stávajících jaderných reaktorů, až po projekty zaměřené na jejich vyřazování z provozu a nakládání s jaderným odpadem. Česká republika nyní vzhledem k plánované výstavbě dvou jaderných reaktorů v Temelíně nabízí zcela nové možnosti pro investice do jaderné energetiky.  I v ostatních zemích v regionu je prostor pro uplatnění. České společnosti působí i nadále jako úspěšní dodavatelé klíčových součástí pro jaderné projekty v sousedních zemích. Britsko-česká spolupráce tak může tyto příležitosti ještě více zpřístupnit díky silnému a důvěryhodnému partnerství.

Témata česko-britského fóra o jaderné energii 

1. Příležitosti ve střední Evropě

Informace o probíhajících či plánovaných jaderných projektech od předních provozovatelů  jaderných elektráren, mezi nimiž jsou například ČEZ (Česká republika), PGE (Polsko),  Mochovce/Jaslovske Bohunice (Slovensko), Paks (Maďarsko) a Kozloduy (Bulharsko).

2. Prodlužování životnosti jaderných elektráren

Energetická společnost ČEZ provozuje 6 reaktorů VVER, které generují přibližně 3,8 GWe.  Strategie přijatá v roce 2009 předpokládá investice v hodnotě 560 milionů EUR na prodloužení životnosti čtyř reaktorů VVER 440 o deset let a plánují se i další projekty.  Přestože některé z nich již probíhají, je zde prostor nejen pro účast na těch stávajících, ale i pro dlouhodobější spolupráci na hodnotově významných aktivech, například na řídicí a přístrojové technice. Existuje také řada příležitostí v podobě prodloužení životnosti nebo dostavby elektráren v regionu. České firmy mají pro práci na VVER reaktorech veškeré předpoklady a byly by pro britské firmy dobrými partnery. Britské firmy mají zkušenosti se systémy Candu díky opravám reaktorů v rumunské Cernovode, kde je zainteresován ČEZ.

3. Nová jaderná výstavba – provozní podpora

Dva nové reaktory jsou plánovány v elektrárně Temelín a další v Dukovanech. V případě Temelína se s výstavbou čeká na výběr reaktoru, kterým může být VVER od Rosatomu  (ve spolupráci s českými firmami) nebo AP1000 od Westinghouse. Pravděpodobně se také budou stavět nové reaktory v Polsku a Maďarsku, ale tyto plány ještě nejsou definitivní. Další příležitosti je i Polsko, neboť je v oblasti jaderné energetiky nováčkem, a potřebuje tak více podpory pro vybudování nezbytné infrastruktury. Politické rozhodnutí by mělo přijít v letošním roce, a proto je právě nyní vhodný čas se zapojit. 

4. Vyřazování z provozu (decommissioning) a ukládání jaderného odpadu 

Pokud jde o vyřazování reaktorů z provozu, jsou příležitosti v České republice omezené.  Vyhořelé palivo a hospodaření s radioaktivním odpadem jsou však dlouhodobě diskutovanými otázkami. Existuje zde prostor pro dlouhodobé plánování v oblasti vyřazování z provozu a pro definitivní uložení jaderného odpadu. Toto téma je mnohem důležitější v Bulharsku a na Slovensku, kde je vyřazování reaktorů VVER podporováno evropskými fondy.

5. Financování a právní otázky

V celém regionu je nyní hlavním tématem otázka, jak financovat prodloužení životnosti elektráren a jejich novou výstavbu. ČEZ hledá partnery a finanční zdroje. Je také nutné zajistit, aby byla řádně vyřešena odpovědnost za vyřazení elektráren z provozu.  Po událostech ve Fukušimě nabývá významu řízení rizik. V jiných částech regionu je mnoho dalších příležitostí, které vyplývají z přípravy pro novou výstavbu anebo řešení odkazů minulosti.

Koho můžete potkat?

Firmy z Velké Británie, střední a východní Evropy a České republiky, které by se mohly stát dodavateli pro Temelín a další jaderné projekty v rámci střední a východní Evropy;

  • vládní představitele;
  • ČEZ;
  • zástupce Westinghousu a Rosatomu;
  • provozovatele a zástupce elektráren například z Polska, Maďarska, Slovenska, Rumunska a
  • Bulharska;
  • zástupce jaderného průmyslu.

Předpokládaný program 31. října 2013

09:00               Hlavní mluvčí: Lord Hutton, předseda, Britská asociace jaderného průmyslu (potvrzen), Jaroslav Hanák, prezident, Svaz a dopravy ČR (není dosud potvrzen), Jiri Cienciala, Ministr průmyslu a obchodu (není dosud potvrzen)  

10:00-13:00     Panel 1: Příležitosti ve střední Evropě

Panel 2: Financování a právní otázky

Panel 3: Prodloužení životnosti jaderných elektráren

13:00-14:30     Oběd 

14:30-17:00     Panel 4: Nová jaderná výstavba – provozní podpora

Panel 5: Vyřazování z provozu (decommissioning) a ukládání jaderného paliva

17:00-19:00     VIP Recepce a networking

Pozvánka ke stažení zde.

Pozvané firmy ke stažení zde.

Kontakty:

Eva Kopecka, Senior Trade & Investment Adviser, t: +420 257 402 705, e-mail: eva.kopecka@fco.gov.uk, Jana Urbankova, Senior Trade & Investment Adviser, T: +420 257 402 278, e-mail: jana.urbankova@fco.gov.uk  

 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Zdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republikaZdeněk Bauer se stal jednatelem společnosti E.ON Česká republika (61x)
Novým jednatelem společnosti E.ON Česká republika se v polovině července stal Zdeněk Bauer. Posílí tak dosavadní vedení ...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (58x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (56x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...