Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz

První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz

Publikováno: 24.3.2020
Rubrika: Jaderné

V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosatom projekt, který ověří efektivitu jeho provozu v režimu regulovaného provozu (tzv. load follow). Povolení k tomu vydal ruský dozorný orgán Rostechnadzor po pečlivém hodnocení dokumentace, která potvrzuje jeho bezpečnost v tomto režimu.

Projektem tohoto bloku generace III+ jsou dány zvýšené schopnosti k provozu v regulovaném režimu, které nyní budou ověřeny v praxi. Elektrárna díky tomu bude moci efektivněji využít své zdroje, přizpůsobovat se potřebám přenosové soustavy a podílet se na regulování jejího zatížení.

Před zahájením zkušebního provozu 1. bloku v regulovaném režimu musí být ještě provedeny změny v jeho provozním povolení. Nyní ho obsluha připravuje na režim regulace výkonu v rámci hodin, který zahrnuje několik různých výkonových úrovní v závislosti na potřebách přenosové soustavy.

„Během zkušebního provozu budeme sledovat změny výkonu v rozmezích 96-71-96 % a 96-46-96 % nominálního výkonu. Budeme prověřovat práci všech systémů a přístrojů, doladíme postupy řízení a práce personálu, vyzkoušíme opatření na minimalizaci skoků v tepelném namáhání paliva a na optimalizaci chemických režimů,“ uvedl náměstek hlavního inženýra pro provoz jaderné elektrárny Novovoroněžská II Igor Gusev.

Výsledky těchto prací, technická řešení testovaná během zkušebního provozu a v neposlední řadě i hodnocení dokumentace Rostechnadzorem přinesou rozhodnutí o tom, jak bude probíhat běžný provoz 1. bloku této elektrárny v režimu load follow.

Během tohoto projektu budou získána data z praxe, která budou použita při přípravě režimů regulovaného provozu bloků VVER-TOI (Rosatom je nyní staví v jaderné elektrárně Kurská II v Rusku) a bloků jaderné elektrárny Paks II (Maďarsko), které jsou nyní ve fázi dokončování projektové dokumentace. Tím bude zvýšena konkurenceschopnost nových projektů stavěných Rosatomem.

Výstavby inovativních bloků Novovoroněžské elektrárny se účastní také české firmy. Patří mezi ně například armaturky Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, MPower Engineering a MSA, výrobce čerpadel Sigma Group, dodavatel servopohonů ZPA Pečky, výrobce speciálních kabelů Kabelovna Kabex. Celková hodnota produkce z Česka, která byla použita během výstavby reaktorů VVER-1200 v Novovoroněžské elektrárně přesahuje 1,4 miliardy korun. České dodávky proudily i do dalších projektů VVER-1200 jako Leningradská JE-II (Rusko) a Ostrověcká JE (Bělorusko).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


Fotogalerie
Jaderná elektrárna Novovoroněžská II

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Rosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-paoRosatom jde v Číně do nové lokality: Podepsal smlouvy na 7. a 8. JE Tchien-wan a 3. a 4. blok JE Sü-ta-pao (43x)
Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom vstupuje na čínský trh s dalším projektem, s reaktory VVER-1200. 7. března ...
Korejská společnost KHNP plánuje dostavět české jádro s lokálními firmami. Pozvala je i k zahraničním projektům (40x)
Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) uspořádala v Praze první Česko-korejské fórum dodavatelů pro ...