Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Optimalizace provozních parametrů kotlů v návaznosti na kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie

Optimalizace provozních parametrů kotlů v návaznosti na kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie

Publikováno: 31.7.2008, Aktualizováno: 12.7.2022 13:22
Rubrika: Technologie, materiály

Stále se zvyšující cena a poptávka po elektrické energii nutí provozovatele teplárenských provozů si položit otázku, zda jejich teplárenské zařízení by se nemohlo a za jakých podmínek využít pro kombinovanou výrobu. Výsledkem úvahy musí být detailní technická a ekonomická analýza bilancí a současných parametrů s co možná přesným dlouhodobým odhadem výroby a cen.

Změnou koncepce výroby a vylepšování ekonomie provozu v teplárně se postupně snižovala spotřeba páry z původního parního výkonu přes 200 t/h (5 kotlů) na současnou spotřebu páry jen 32 t . h–1. Protože závod je i velkým odběratelem elektrické energie, hledali jsme možnosti, jak využit parní výkon kotlů na kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie.
Z výsledků našich měření kotlů jsme konstatovali, že kotle se provozují s velmi nízkou účinnosti a do oprav a rekonstrukcí bude třeba vložit nemalé finanční prostředky, nebo objednat nové kotle se spalováním černého paliva, s perspektivou spalování i částí biomasy. V minulém roce se uvedly do provozu 2 nové kotle o výkonu 2 × 16 t . h–1 s parametry 3,48 MPa a 435 °C . Výkony páry již odpovídají skutečným potřebám pro pokrytí technologické páry, ale i ohřevu vody pro různé účely, včetně topení v zimním období.
V teplárně jsou již k dispozici pro výrobu elektrické energie i dvě protitlaké parní turbiny o výkonech 5 MW (hltnost 56 t . h–1) a 0,66 MW (hltnost 8 t . h–1). Poměrně velký pokles odběrů technologické páry způsobil, že při kolísavém odběru páry v průběhu dne, ale i roku, nelze tyto turbíny prakticky využit.
Stále se zvyšující ceny elektrické energie, ale i plynu nás vedly k tomu, že jsme doporučili doplnit ke stávající turbině STG – II 5MW kondenzační část a umožnit tak plynulý provoz kotlů i turbín při změnách odběru páry.
Na požadavek teplárny vypracovala firma PBS Energo studii k proveditelnosti instalace kondenzační turbíny, jako třetí díl stávající STG – II. Studie byla provedena tak, aby se mohl využit stávající generátor o výkonu 5 MW. Kondenzační turbina bude připojená k vyvedenému druhému konci hřídele generátoru.
Následně si u nás teplárna objednala posouzení záměru na instalaci kondenzační turbíny. Našim úkolem bylo celkové posouzení návrhu PBS Energo, ale i vyhodnocení cen u vyrobené páry, ekonomické hodnocení stavu po realizaci kondenzační turbiny, volba optimálního technického a technicko-ekonomického řešení, včetně vyjádření se k nákladům stavby.
Na základě předaných podkladů a zjednodušených schémat provozu TG uvedených ve studii PBS jsme provedli analýzu termodynamických tepelných oběhů a provedli kontrolní a porovnávací výpočty. Tím byla ověřená a potvrzená správnost hodnot uváděných ve studii.

Celý článek naleznete ve formátu PDF ZDE.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Chladicí věž s přirozeným tahem pro nový paroplynový zdroj 840 MWe v Elektrárně Počerady (60x)
Na jaře letošního roku začala v Elektrárně Počerady výstavba nové chladicí věže s přirozeným tahem, výšky 128,32 m. Tato...
Dodávky čerpacích zařízení v rámci dostavby 3. a 4. bloku JE Mochovce (58x)
SIGMA GROUP a.s. se sídlem v Lutíně figuruje v rámci dostavby 3. a 4. bloku slovenské jaderné elektrárny Mochovce (MO34)...
Kyslíkárna huti ArcelorMittal Ostrava slaví 55 letKyslíkárna huti ArcelorMittal Ostrava slaví 55 let (56x)
Kyslík je při výrobě oceli stejně nepostradatelný jako hlavní suroviny koks a železná ruda. V září roku 1962 jej začala ...