Nacházíte se:  Úvod    Technologie, materiály    Jednoduchý stroj pro přípravu trubek ke svařování

Jednoduchý stroj pro přípravu trubek ke svařování

Publikováno: 20.10.2007, Aktualizováno: 27.4.2009 15:12
Rubrika: Technologie, materiály
Problematické, časově náročné a ekonomicky nevýhodné způsoby přípravy trubek různých průměrů a tloušťek stěn pro potřeby svařování „trubky na trubku“ má vyřešeno elegantním a jednoduchým způsobem firma HK Konstrukce ze severomoravského Sviadnova. Podpořila svého zaměstnance a díky jeho nápadu jí pro potřeby přípravy stovek tun ocelových trubkových konstrukcí ročně již léta slouží speciální zařízení. Stroj je určen pro přípravu trubek pro svařování především jeřábových, mostních konstrukcí a konstrukcí horských drah.
„Zařízení využíváme od roku 1998. V té době jsme trubky frézovali v kooperaci s několika okolními společnostmi. S růstem požadavků na výrobu, především ze zahraničí, jsme museli situaci akutně řešit, protože tvorba potřebných rádiů na frézách byla ekonomicky nevýhodná a nestíhali jsme termíny. Ruční způsob dělení pomocí šablon nepřicházel v úvahu kvůli pracnosti a náročným požadavkům na přesnost tvaru,“ říká autor zařízení Valdemar Cichý.
Po nasazení stroje, který ve fi rmě v několika směnách obsluhují čtyři zaučení zaměstnanci, se situace změnila. Oproti práci na frézách se dosahuje až 90% úspory času a 20% úspory svařovacího materiálu, nehledě na úspory obráběcích nástrojů. Srovnatelné nejsou ani pořizovací náklady na několikamilionový NC palicí přístroj a cenově přijatelné popisované zařízení. To vše při zachování strojní kvality a normativních (především zahraničních) předpisů, které jsou kladeny na tak náročné konstrukce, jakými jsou největší jeřáby na světě, vrtné plošiny, horské dráhy apod.
Přestavení stroje např. na jiný průměr trubky, příprava úhlů, vlastní dělení, následné opracování, čili ruční odstranění okují a vybroušení úkosů, jsou minutové záležitosti. Ale ke zvládnutí principu a funkcí stroje je potřeba krátké školení. „Zkušený palič dokáže po krátkodobém zaškolení připravit trubku pro svařování do deseti minut,“ vysvětluje V. Cichý. Standardně lze dělit trubky od R40 po R350, stroj však zvládne vytvořit potřebný rádius i na malých rozměrech (R20). „Síla stěny přitom nehraje roli,“ dodal V. Cichý.
Do jednoduchého sedla nebo rampy, vyrobených z U-profi lu, lze umístit jakýkoliv průměr trubky. Stroj, který je vybaven lehkými a výkonnými hořáky typu Messer, tak obsluhuje pouze jeden palič, je zcela bezúdržbový a jeho hmotnost nepřesahuje 200 kg.
„Trubka má sice ideální tvar a je velmi poptávaná architekty, kterým se líbí, ale problémem je u mnohých výrobců konstrukcí právě zmiňovaná příprava pro svařování. Přípravek doposud použilo několik významných výrobců ocelových konstrukcí. Zpočátku se ale dívali na možnosti stroje, především pak na to, co umí, s nedůvěrou. Nevěřili, že tak jednoduchý stroj dokáže takové velké věci,“ uvedl V. Cichý. Zajímavostí je, že stroj dokáže připravit pro svařování na oválný profi l trubky i jiné profi ly, jak je vidět na ilustračním obrázku. V případě dalších dotazů kontaktujte redakci.


 
 
Trubky po dělení připravené ke svařování


 
 
Konstrukce po svaření úkosů a hotový svar


 
Předmontáž konstrukce v dílně
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Svařování komponent jaderných elektráren (55x)
Jaderná energetika zastupuje významné místo ve výrobě a distribuci elektrické energie v České republice. Technologické s...
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektorArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů do modernizace středojemné válcovny. Jako jediná v ČR bude vyrábět speciální závitové tyče pro stavební sektor (36x)
ArcelorMittal Ostrava investovala 200 milionů korun do modernizace své středojemné válcovny a zahajuje výrobu unikátního...
Dodavatel oceli měl dvojí důvod k radosti (36x)
3. června 2011 oslavila společnost MUT Tubes, s.r.o. spolu se svojí dceřinou společností MUT Automotive, s.r.o. páté vý...