Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Opláštění a střechy objektu hlavního výrobního bloku ETU II, I. etapa

Opláštění a střechy objektu hlavního výrobního bloku ETU II, I. etapa

Publikováno: 17.1.2010
Rubrika: Elektrárny

Samostatnou kapitolou komplexní obnovy Elektrárny Tušimice II je realizace nového opláštění a nových střech hlavního výrobního bloku elektrárny (HVB), skládajícího se z objektů kotelny, bunkrové stavby, strojovny, dozorny a rozvodny. Společnost VIAMONT a.s. vypracovala, na základě architektonické studie zpracované generálním dodavatelem, ŠKODA PRAHA Invest s.r.o., projektové dokumentace pro stavební povolení a následně, po schvalovacím procesu, realizační projektovou dokumentaci. Dodavatelem stavby bylo ve výběrovém řízení vybráno sdružení VIASMP (Viamont a.s., a SMP CZ, a.s.).

Před zhotovitelem stál nesnadný úkol: realizovat stavbu na již hotovou a funkční technologii uvnitř HVB. Vzhledem k zahájení prací v červnu 2009 a nutnosti dokončení díla před zimním obdobím bylo zapotřebí koordinovaně řešit postup výstavby. Na stavbě pracovalo denně cca 250 lidí z oboru lešení, elektro, zámečnictví, natěračství, dále pak dodavatelé opláštění, izolatéři a v neposlední řadě samotní technicko-hospodářští pracovníci.
Při realizaci opláštění byl kromě jiné mechanizace využíván věžový jeřáb, umístněný na roznášecí ocelové konstrukci na střeše bunkrové stavby, a pracovní závěsné plošiny po obvodu
střech HVB. V rámci první etapy opláštění HVB bylo použito cca 15.000 m² lešení. Realizace opláštění HVB je rozdělena do dvou časových etap. Vlastní provedení spočívalo v demontáži stávajícího pláště, otryskání ocelové konstrukce, doplnění nové ocelové konstrukce, včetně nátěrového systému a montáží všech komponentů opláštění. Nový obvodový plášť se skládá ze sendvičových panelů tloušťky 80 až 120 mm a trapézových plechů o celkové výměře cca 14.000 m². Výplně otvorů tvoří polykarbonátové okenní pásy o celkové výměře cca 1.600 m², ocelové dveře, ocelová vrata a regulační klapky, resp. protidešťové žaluzie. Součástí obnovy pláště je výměna venkovních žebříků a lávek. Rekonstrukce střech HVB probíhala za zkušebního provozu nově zrekonstruovaných turbín a zauhlovacích pasů. Po odborných konzultacích zástupců zákazníka, generálního dodavatele a zhotovitele OB č. 11 byla realizovaná pomocná ochranná konstrukce, včetně ochranných plachet na mostovém jeřábu. To chránilo samotnou technologii během realizace střech před vodou a drobnějším materiálem vybouraným ze stávajícího souvrství střechy.
Původní návrh podle dokumentace pro zadání stavby řešil pouze vybourání souvrství a pokládku nových izolací. Investor na doporučení generálního dodavatele a zhotovitele této části díla přistoupil ke komplexnímu řešení výměny trapézových plechů a ošetření ocelové konstrukce střechy. Toto rozhodnutí se při samotné realizaci ukázalo jako správné. Při demontáži stávajících izolačních vrstev a bourání polystyrenbetonu pracovalo více než 40 pracovníků 24 hodin denně ve dvou směnách. Celková plocha střech první etapy činí 5.000 m². Po odkrytí střechy byla ocelová konstrukce ošetřena nátěrovým systémem Hempel.
 

Celý článek Ing. Pavla Kouby z firmy Viamont a.s. najdete v náhledovém formátu ZDE.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (59x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Jak energetice vládnou mýtyJak energetice vládnou mýty (31x)
Snad po celou existenci historie lidstva se periodicky objevují proroci jeho konce. I Bible končí knihou „Zjevení ...
Počerady se na čtrnáct dní staly „nekuřáckou“ elektrárnou  Počerady se na čtrnáct dní staly „nekuřáckou“ elektrárnou (29x)
Počerady – Čtrnáctidenní technologickou odstávku má za sebou Elektrárna Počerady. Stalo se tak poprvé po pěti letech, co...