Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Jaderné    NUVIA bude dodávat své výrobky Rosatomu ve spolupráci se skupinou NEOLANT

NUVIA bude dodávat své výrobky Rosatomu ve spolupráci se skupinou NEOLANT

Publikováno: 11.6.2015
Rubrika: Jaderné, Tiskové zprávy

Skupina ruských firem NEOLANT podepsala s francouzskou skupinou NUVIA smlouvu o spolupráci v oblasti seismické odolnosti budov jaderných elektráren a jejich požární ochrany. K podpisu došlo na mezinárodním veletrhu jaderných technologií ATOMEXPO 2015.

Ruský NEOLANT je dodavatelem inženýringových služeb a informačních technologií pro modelování pro jaderné elektrárny v Ruské federaci. Francouzská NUVIA patří k předním evropským inženýringovým a výrobním firmám v oblasti jaderné energetiky a je členem světově známého holdingu VINCI.

Podepsání smlouvy proběhlo za účasti zástupce francouzského velvyslance a poradce pro jaderné technologie a energie Alexandera Gorbačjova 2. června 2015 v Moskvě při slavnostním ceremoniálu v rámci mezinárodního fóra ATOMEXPO 2015.

Strategickým cílem skupiny NUVIA je přítomnost na všech významných světových trzích v oblasti jaderné energetiky. V rámci tohoto cíle je nejdůležitější rozvoj činností naší společnosti v Ruské federaci. Ruský trh se nám jeví jako perspektivní ze dvou hledisek. Za prvé Ruská federace je jednou z nejaktivnějších zemí světa v budování nových jaderných zařízení a za druhé ruský Rosatom je světově nejdůležitější společností zaměřující se na stavbu jaderných elektráren. Jsme přesvědčeni, že NUVIA může přinést Rosatomu velmi cenné výrobky, se kterými mají pozitivní zkušenosti země s rozvinutou jadernou energií, jako jsou Francie, Velká Británie a Česká republika. Jsme rádi, že budeme pracovat na dosažení cíle společně s NEOLANTEM, který má velké zkušenosti v jaderném průmyslu a významný technický potenciál,“ řekl ředitel mezinárodního vývoje společnosti NUVIA Jean-Jacques Doublecourt.

NUVIA má celé spektrum zaměření, ale co se týče spolupráce s Ruskem, soustředí se na zavedení inženýringových systému pasivní protipožární ochrany a seismické odolnosti, které jsou založeny na unikátní technologii a jsou úspěšně používané společnostmi po celém světě. Po takových řešeních je nepochybně poptávka ze strany ruských podniků, realizujících projekty výstavby a provozu jaderných elektráren jak na území Ruska, tak i v zahraničí,“ vysvětluje ředitel NEOLANTU Vitalij Kononov.

Skupina firem NEOLANT již tři roky úspěšně spolupracuje s jednou z dceřiných společností NUVIA – českou firmou ENVINET. Spolupráce se týká dodávek spektrometrických systémů pro charakterizaci radioaktivních odpadů v ruských podnicích FGUP Radon, VNIINM a NPP KVANT. 

NUVIA podporuje životní cyklus jaderních zařízení počínaje výstavbou až po ukončení provozu včetně provozu a technické údržby, což se odráží ve třech odvětvích její činnosti: inženýring, služby a výroba. Činnost NUVIE zahrnuje výstavbu, strojírenství, zpracování radioaktivních odpadů, inženýrské systémy, seismickou odolnost, protiradiační ochranu včetně monitoringu radiace, pasivní protipožární ochranu a protipovodňovou ochranu.

Dnes NUVIA funguje v mnoha zemích světa včetně Francie, Velké Británie, Německa, Švédska, Itálie, České republiky, Slovenska, USA, Kanady, Číny a Indie. Společnost má 2 700 zaměstnanců a roční obrat 340 milionů eur (podle výsledků roku 2014).

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom sdružuje více než 250 podniků, v nichž pracuje přibližně 190 tisíc lidí. Struktura společnosti je tvořena čtyřmi výzkumnými a výrobními komplexy: podniky jaderně-palivového cyklu, jaderné energetiky, vědeckovýzkumnými ústavy, flotilou jaderných ledoborců, jedinou svého druhu na světě a dalšími podniky. Rosatom je vlastníkem a operátorem deseti jaderných elektráren v Rusku, na nichž je v provozu celkem 33 bloků, které vyrábějí 16 procent z celkové produkce elektřiny v Ruské federaci. Rosatom zaujímá na světových trzích s jadernými technologiemi pozici lídra. V současné době uskutečňuje projekty výstavby 30 bloků jaderných elektráren, z nichž 22 je za hranicemi Ruska.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (70x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (58x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
První blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provozPrvní blok VVER-1200 se připravuje na regulovaný provoz (47x)
V 1. bloku jaderné elektrárny Novovoroněžská II s reaktorem VVER-1200 spouští ruská korporace pro atomovou energii Rosat...