Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Klasické    Nové možnosti zachycování CO2 při spalování fosilních paliv

Nové možnosti zachycování CO2 při spalování fosilních paliv

Publikováno: 17.9.2009
Rubrika: Klasické

Zachycování CO2 při spalování fosilních paliv byla věnována přednáška na konferenci German Days, které se konají od 15. do 18. září v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu. Vyplynulo z ní, že fosilní technologie Siemens Energy nastavují novou kvalitu účinnosti spalování.

Společnost Siemens a E.ON budou spolupracovat na vývoji elektrárenské technologie ohleduplné ke klimatu. Výsledkem by měla být ekonomická účinná metoda zachycování CO2, což je považováno za důležitý krok na cestě k nízkouhlíkovým elektrárnám. Do roku 2010 se uskuteční pilotní instalace zařízení v elektrárně E.ON v Německu, do dalších deseti let by pak měl být proces zachycování CO2 připraven pro komerční použití. Jde o dobrou spolupráci, neboť E.ON má velké zkušenosti z plánování a provozu řady elektráren na pevná paliva. Siemens na oplátku poskytne své bohaté zkušenosti a znalosti z oblasti plánování a provádění projektů kompletních elektráren a do projektu vloží rovněž know-how bývalé chemické společnosti Höchst AG.

Podle odborníků v dohledné budoucnosti nebude možné vyhovět rychle rostoucí celosvětové poptávce po elektřině bez fosilních paliv. Shodují se, že emise CO2 musí být rychle a výrazně sníženy, aby se omezil růst teploty, neboť boj s globální změnou klimatu je jednou z největších výzev 21. století. Výroba energie totiž zodpovídá téměř za čtvrtinu globálních emisí CO2. Předpokládá se, že nové rozsáhlé funkční technologie zachytí přibližně 90 procent současných emisí. V rámci Evropské unie se stále diskutuje o povinném zachycování a skladování oxidu uhličitého po roce 2020, proto je třeba už nyní vyvíjet a testovat nová řešení.

K jedné z nejslibnějších technologií patří zachycení plynu ihned po spalování. Cílem je vývoj lepších, ekologicky slučitelných rozpouštědel CO2, vyladění procesu zachycování a následná integrace do elektrárny. Nový proces a jeho energeticky nejvýhodnější integrace do běžných elektráren se ověří v roce 2010 v malé pilotní elektrárně. Metoda by měla být vhodná nejen pro nové elektrárny, ale také pro modernizaci stávajících. Projekt financuje německé spolkové ministerstvo pro hospodářství a technologii.

Přednášející Vladimír Říha ze Siemens s.r.o. připomněl, že každá země se v případě zachycování CO2 chová jinak. Například Kanada podepsala Kjótský protokol se sníženým závazkem. USA se zaměřuje na financování nových technologií, avšak nepodporuje Kjótský protokol, povinné zachycování a skladování CO2 je v této zemi sporné. Čína podepsala Kjótský protokol, ale nemá snížený závazek, jelikož je stále považována za rozvojovou zemi. Evropská unie projednává možné 20ti procentní snížení CO2 v roce 2020, což platí též o povinném zachycování a skladování CO2 v plánu obchodování.


 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Paroplynová elektrárna KA26 od společnosti Alstom - Odpověd na současné potřeby trhu je dodávka optimalizované elektrárny na klíč (36x)
Firma Alstom zaujala na energetickém trhu pozici dodavatele elektrárny na klíč. Tato pozice umožňuje Alstomu spojit znal...
ŠKODA PRAHA předala nabídku na stavbu nového bloku elektrárny Pljevlja II (27x)
Společnost ŠKODA PRAHA předala svou nabídku na dodávku nového výrobního bloku pro černohorskou uhelnou elektrárnu Pljevl...
Úplná rekonstrukce chladicích věží v rámci Komplexní obnovy Elektrárny Tušimice IIÚplná rekonstrukce chladicích věží v rámci Komplexní obnovy Elektrárny Tušimice II (27x)
Elektrárna Tušimice II má celkem čtyři chladicí věže s přirozeným tahem typu Iterson výšky 100 m. V rámci komplexní obno...