Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Nová dobíjecí stanice pro elektromobily byla otevřena v Teplicích

Nová dobíjecí stanice pro elektromobily byla otevřena v Teplicích

Publikováno: 29.4.2016
Rubrika: Tiskové zprávy, Lidé-Věci-Události, Elektromobility

Obyvatelé a návštěvníci severočeských Teplic mohou díky obchodnímu centru Galerie Teplice ode dneška využívat služeb nové veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily. Stanice umístěná na krytém parkovišti nákupního centra Galerie Teplice je vybavená konektorem se standardem Mennekes s parametry dobíjení 32 A / 400 V i běžnou „domácí“ zásuvkou s parametry 16 A / 230 V. Zatímco řidiči tráví čas nákupy, návštěvou kina nebo procházkou po městě, jejich elektromobily tady získávají energii pro další cestu.

Klíčová slova: elektormobil

Lázeňské město má dobíječku

Dneškem se město Teplice dostalo na mapu dobíjecích stanic pro elektromobily. Díky projektu Elektromobilita ČEZ si tak mohou své elektrické vozidlo dobít i obyvatelé a návštěvníci tohoto lázeňského města. Dobíjecí stanice se standardem Mennekes a parametry dobíjení 32 A / 400 V i „běžnou“ domácí zásuvkou na 16 A / 230 V je k dispozici na označeném místě v areálu parkoviště Galerie Teplice na náměstí Svobody přímo v centru města.

„Umístění dobíjecí stanice v Galerii Teplice spadá do naší koncepce, kdy stanice normálního dobíjení, tedy s maximálními parametry 32 A / 400 V instalujeme v blízkosti obchodních a zábavních center. Majitelé elektromobilů mohou tedy dobu potřebnou k dobíjení efektivně využít k nákupům či návštěvě kina,“ vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ. 

V oblasti severních Čech má nyní Skupina ČEZ nainstalovaných již několik dobíjecích stanic. „Teplice pro nás určitě nejsou poslední zastávkou. Potenciál elektromobilů rok od roku stoupá a dostatečná infrastruktura je pro jejich další rozvoj v současnosti prioritou. Plánujeme další kroky, které výrazně přispějí k jejímu rozšíření v regionu,“ komentuje vývoj projektu Elektromobilita ČEZ Tomáš Chmelík.

8 dobíjecích stanic v Ústeckém kraji

V Ústeckém kraji dnes funguje 8 veřejných dobíjecích stanic Elektromobility ČEZ: jedna rychlodobíjecí a 7 klasických. Kromě Teplic jsou „dobíječky“ k dispozici ještě v Ústí nad Labem, Chomutově, Kadani, Hrušovanech, Ledvicích a Trmicích. Další stanice jsou připravovány. V kraji také jezdí několik elektromobilů v barvách projektu Elektromobilita ČEZ. Využívá je například Krajský úřad Ústeckého kraje a příspěvková organizace Domov pro osoby se zdravotním postižením. Jeden elektromobil slouží také městu Chomutov.

V České republice je v současnosti registrováno už více než tisíc elektromobilů, z nichž zhruba čtyřicet patří do vozového parku projektu Elektromobilita ČEZ. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy i v České republice se stávají běžnou součástí zejména městského provozu. To se promítá do všech oblastí týkajících se prodeje a servisu elektromobilů.

Více o standardních dobíjecích stanicích projektu Elektromobilita ČEZ:

http://www.elektromobilita.cz/edee/content/file-other/elektromobilita/partneri/tk_dobijeci_stanice.pdf

Víte, že …

  • letos v období od ledna do března se v České republice registrovalo 53 nových elektromobilů?
  • v tuzemsku se za celý loňský rok registrovalo celkem 367 nových elektromobilů?
  • v roce 2015 byly nejprodávanějšími značkami v ČR Volkswagen, Nissan, BMW a Tesla model S?
  • pokud bychom uvažovali všech v současnosti cca 1000 nově registrovaných elektromobilů a průměrný roční nájezd 15 000 km, tak při průměrné spotřebě 15 kWh / 100 km bude k jejich dobíjení potřeba 2,25 mil. kWh elektřiny ročně (tj. roční spotřeba zhruba 1000 českých domácností)?
  • lze očekávat další nárůst registrací elektromobilů, mimo jiné proto, že se rozšiřuje nabídka o nové modely vozů s elektrickým pohonem?
  • Partnery projektu Elektromobilita ČEZ jsou také automobilky, obchodní centra, komerční subjekty či radnice po celé České republice??
Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (67x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (63x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...