Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Německo letos zvýší dovoz uhlí na rekordních 51 milionů tun

Německo letos zvýší dovoz uhlí na rekordních 51 milionů tun

Publikováno: 13.12.2013
Rubrika: Tiskové zprávy, Uhlí

 Frankfurt 12. prosince (ČTK) - Německo letos zvýší dovoz černého uhlí o 6,5 procenta na rekordních zhruba 51 milionů tun. Kvůli dlouhé zimě stoupne jeho spotřeba zejména ve výrobě elektrické energie, pro niž je to nyní cenově nejvýhodnější surovina. Uvedla to dnes organizace německých dovozců uhlí VDKI. 

Německo už po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011 uzavřelo 40 procent celkového výkonu svých jaderných elektráren a elektrárenské podniky zvyšují spalování uhlí, označovaného za "nejšpinavější" fosilní palivo. Napomáhá tomu prudký pokles evropských cen uhlí, které je tak nyní mnohem nižší, než ceny podstatně čistšího zemního plynu. K jeho zvýšenému využívání motivují rovněž zanedbatelně nízké ceny emisních povolenek v EU. 
Průměrný zisk evropských elektrárenských podniků ze spalování uhlí dosáhne v prvním čtvrtletí příštího roku 16,53 eura na megawatthodinu. Využívání zemního plynu naproti tomu přináší ztrátu 15,10 eura na MWh, plyne z údajů agentury Thomson Reuters. 
Výroba elektřiny spalováním uhlí tvoří díky odstavování jaderných reaktorů a přes prudký nárůst obnovitelných zdrojů i nadále jádro německé energetiky. Černé a hnědé uhlí mají na výrobě elektřiny v Německu podíl 45 procent. 
Domácí těžba uhlí ale kvůli docházení zásob výrazně klesá a německé elektrárny, železárny a ocelárny musejí zvyšovat dovoz suroviny. Hlavními dodavateli černého uhlí do Německa jsou země bývalého Sovětského svazu, Spojené státy a Kolumbie. Letos se ceny uhlí v Evropě výrazně snížily kvůli růstu dovozu z USA, kde jsou vlivem přechodu tamních elektráren na plyn velké přebytky uhlí.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Diskuse

Německo letos zvýší dovoz uhlí na rekordních 51 milionů tun

Zvýšení ceny uhlí?
 Jsem zvědav jestli se zvedne cena uhlí. Aktuální informace budou k nalezení na www.cena-uhli.cz...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 7.3.2014 19:23vstup do diskuse >>

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (60x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (40x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...