Nacházíte se:  Úvod    Elektrárny    Návštěvníky z exotických zemí zajímala česká energetika, seznámili se s ní v Informační centrum Elektrárny Ledvice

Návštěvníky z exotických zemí zajímala česká energetika, seznámili se s ní v Informační centrum Elektrárny Ledvice

Publikováno: 29.5.2013
Rubrika: Elektrárny, Klasické, Lidé-Věci-Události

Jednadvacet postgraduálních studentů z Jižní Ameriky, Asie, Afriky a Oceánie se v pondělí 27. května seznámilo s historií, současností a budoucností v oblasti výroby elektrické energie, těžby uhlí a ochrany životního prostředí na severu Čech. V rámci svého postgraduálního půlročního studia v sousedním Německu totiž na týden zavítali do České republiky, přičemž jejich první cesta ještě před návštěvou Prahy vedla do Informačního centra klasické energetiky v Elektrárně Ledvice (ICE).

„Jsou to účastníci půlročního kurzu při Technické univerzitě v Drážďanech, během něhož se seznamují s možným řešením nejrůznějších ekologických problémů. Všichni jsou totiž ve svých zemích zaměstnanci ministerstev a dalších vládních organizací, které se zabývají životním prostředím a ekologií. Součástí jejich studia je přitom i týdenní pobyt v České republice, aby poznali, jak k životnímu prostředí přistupují evropské země, konkrétně Spolková republika Německo a Česko,“ přiblížil smysl exotické návštěvy v IC ELE Jan Těšitel, z Katedry krajinného managementu zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, která je garantem českého pobytu zahraničních studentů.
Podle jeho dalších slov, jde hlavně o to, aby návštěvníci z Jordánska, Paraguaye, Iráku, Argentiny, Ghany, Hondurasu, Libanonu, Seychelských ostrovů, Sýrie, Kyrgyzstánu, Egypta, Číny, Guyany, Rwandy, Etiopie, Kambodže, Tanzanie, Hondurasu, Indie, Argentiny a Pákistánu poznali, jak se k problematice životního prostředí stavějí nejen vlády obou zemí, ale i výrobní podniky a další organizace, včetně nevětších průmyslových podniků. „Proto jsme již po čtvrté zavítali do Informačního centra Skupiny ČEZ v Podkrušnohoří. Smyslem této návštěvy totiž je, aby se seznámili s tím, jak se řeší ekologické problémy v pánevní oblasti,“ dodal Jan Těšitel.
V Informačním centru se tudíž všichni zajímali hlavně o odsíření elektráren, rekultivace po důlní těžbě a rekonstrukce stávajících či výstavbu nových elektráren tak, aby odpovídal jejich provoz přísným ekologickým normám Evropské unie. Protože každá krajina v Česku má jiný specifický ráz, dalším plánovaným navštíveným místem zahraničních stážistů je mimo jiné Šumava či jihočeský Krumlov. Zatímco v prvním případě se budou věnovat dalšímu poznávání ochrany krajiny v jejím původním rázu, ve druhém se spíše zaměří kulturní kapitál města. Poznání, jak je řešena problematika životního prostředí ve velkoměstě, je pak čeká v Praze.
Forma postgraduálního studia v Drážďanech pro zaměstnance státních institucí z rozvojových či třetích zemích, jak byly tyto státy v minulosti nazývány, začala ještě za éry bývalé NDR před třiatřiceti lety. Tenkrát měla pochopitelně jinak orientovaný směr, než je tomu dnes.

 

Průvodce Vladimír Král seznamuje zahraniční návštěvníky s pomocí virtuální prohlídky s moderní hnědouhelnou elektrárnou.

Recepční informačního centra Jana Muraňská vydává návštěvníkům nezbytné brýle potřebné ke zhlédnutí 3D filmu o historii, současnosti a budoucnosti klasické energetiky.

Čekání na zhlédnutí 3D filmu.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (67x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (65x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...
Energetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou tříduEnergetici zvolili nejlepším fyzikářem pedagoga z Českých Budějovic. Získal titul ČEZ Ámos a exkurzi pro celou svou třídu (54x)
O tomto víkendu byla v Praze završena anketa Zlatý Ámos 2014, která již dvacet let volí a oceňuje nejoblíbenější pedagog...