Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Národní strojírenský klastr jedná o vstupu do indické energetiky

Národní strojírenský klastr jedná o vstupu do indické energetiky

Publikováno: 29.3.2010
Rubrika: Tiskové zprávy, Energetické strojírenství

Národní strojírenský klastr (NSK), který sdružuje 46 podniků se souhrnným obratem přes 30 miliard korun, jedná v Indii o možnostech dodávek svých členských firem pro energetické projekty připravované v rámci indických strategických rozvojových plánů do roku 2032. Zástupci skupiny VÍTKOVICE MACHINERY GROUP s podporou dalších lídrů klastru, zejména firem Strojírny Třinec a Ždas, které se na těchto záměrech také podílejí, jednali v minulých dnech v Indii o projektech klasické i jaderné energetiky. „V tuto chvíli má Indie z jaderných kapacit zhruba 4 tisíce megawattů ročně, do roku 2020 chce objem zvýšit na 20 tisíc a za dalších dvanáct let pak až na 63 tisíce megawattů. To je velmi ambiciózní strategie, na které bychom se rádi alespoň zčásti podíleli,“ vysvětlil manažer NSK Lubomír Gogela.

Zástupci NSK a jeho členských firem podle Gogely navázali kontakty s Indickou obchodní komorou a Jaderným výzkumným centrem. Jednají ale také se státní společností Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL), která je největším indickým výrobce a současně provozovatelem energetických zařízení. BHEL má navíc dlouholetou zkušenost s tuzemským strojírenstvím, a to jako odběratel i licenční partner. „Tato státní společnost zaměstnávající asi 75 tisíc lidí by mohla být, v případě, že v jednáních s ní pokročíme, klíčovým partnerem pro tamní trh,“ míní L. Gogela. Další jednání na toto téma budou podle něj pokračovat v nejbližších dnech.
Účast českých firem v pro¬cesu obnovy a rozvoje indické energetiky je podle NSK velmi reálná. Jednak proto, že je pravidelným tématem všech bilaterálních jednání a státních návštěv v obou směrech, jednak díky schopnosti české strany uspět kvalitou provedení a dále schopností dodávat přesně podle specifických požadavků zákazníků. „Vidíme naše šance i v jaderné energetice, byť tam bude do značné míry záviset na technickém řešení jaderných reaktorů, které Indie zvolí,“ doplnil L. Gogela.
Členské společnosti NSK už před časem oznámily, že vstoupí společně do projektů a dodávek části jaderných elektráren v tuzemsku i zahraničí. Společnosti z oboru strojírenství, ale i řídicích systémů a automatizace, vytvoří takzvané dodavatelské řetězce a budou usilovat o zakázky v běžících a připravovaných výstavbách jaderných bloků v zemích Evropské unie, v Rusku a v jihovýchodní Asii. Předpokládají, že společně dosáhnou na zakázky na dostavbě Temelína i možném rozšíření Dukovan, ale chtějí především exportovat. Indie je z tohoto pohledu jednou z nejvýznamnějších cílových zemí.
 

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (66x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (60x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (43x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...