Nacházíte se:  Úvod    Energetické strojírenství    Pro rozvoj energetiky Indie a Turecka již letos Národní strojírenský klastr podepsal zakázky za 11 miliard korun

Pro rozvoj energetiky Indie a Turecka již letos Národní strojírenský klastr podepsal zakázky za 11 miliard korun

Publikováno: 26.4.2010
Rubrika: Energetické strojírenství

Národní strojírenský klastr (NSK) vstoupí společně do projektů v oblasti energetiky za desítky miliard korun. Vyplynulo to z jednání na konferenci Strojírenství Ostrava 2010, která proběhla v prostorách VŠB-Technické univerzity Ostrava minulý týden ve čtvrtek. „Velké i menší firmy seskupené v NSK mají větší šanci na úspěch v náročných zakázkách pro energetiku,“ uvedl prezident NSK Ing. Jan Světlík. „Jen pro prudce se ekonomicky rozvíjející Indii a Turecko jsme za první kvartál letošního roku podepsali smlouvy na dodávky výrobků a služeb v hodnotě 11 miliard korun,“ dodal. Jeho slova podpořil i Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c., poslanec Evropského parlamentu: „Energetika je obrovskou možností pro uplatnění českých strojírenských firem i v době celosvětové krize“.

Význam konference podpořili svou účastí zahraniční diplomaté z Argentiny, Číny, Indie, Ruska a Turecka, kteří přijeli se zcela konkrétními nabídkami na investice a byznys ve svých domovských zemích. Například Argentina je zemí, v níž roste poptávka po alternativních řešeních pohonu vozidel a systémech s využitím CNG (stlačeného zemního plynu). Vedle toho jsou poptávána také bio paliva, biotechnologie, IT technologie a dodávky pro automobilový průmysl. Stejně tak Turecko představuje pro české podniky velkou výzvu, protože jeho sektor energetiky počítá do roku 2020 s potřebou investic ve výši 128,5 miliardy dolarů. V green technologiích (tedy v čistých, ekologických a současně ekonomických řešeních) a technologiích pro čištění vody je do roku 2023 prostor pro zakázky za zhruba 70 miliard dolarů. Velmi zajímavým trhem je také Indie, kde se očekává enormní nárůst poptávky po dobudování energetických zdrojů, především pak uhelných a jaderných elektráren. V tuto chvíli má Indie např. z jaderných kapacit zhruba 4,5 tisíce megawattů ročně, do roku 2020 chce objem zvýšit na 20 tisíc a za dalších dvanáct let pak až na 63 tisíce megawattů. Podíl jaderné energetiky by měl v Indii vzrůst ze současných 4 % na 20 v roce 2020 a na 61 % v roce 2030. Čína a Rusko jsou pak další obrovskou příležitostí pro export v odvětvích, kde si celá léta český průmysl budoval dodavatelské vazby. V Číně roste zájem o stroje, zařízení a technologie pro zvýšení bezpečnosti těžebního průmyslu, poptávána jsou i ekologická zařízení a bioplynové stanice. Rusko plánuje investice do klasické i jaderné energetiky a dále rozvíjet se má rovněž plynárenství. V Rusku chtějí zvýšit to podíl jaderných elektráren na celkové spotřebě z 16 na 30 %. Na konferenci Strojírenství Ostrava 2010 se ale jednalo také o domácích zakázkách, především pak o možnosti zapojení českých firem v rámci dostavby dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. O zakázku se uchází (mimo americký Westinghouse a francouzskou firmu AREVA) i konsorcium vedené firmou Škoda JS, a.s.. „V případě našeho vítězství dáme kvalifikovanou práci minimálně ze 70 % českým rukám,“ uvedl na konferenci přítomný JUDr. Milan Kohout, obchodní ředitel Škoda JS.
Přítomný Ing. Milan Urban (ČSSD) a žhavý kandidát na budoucího ministra průmyslu a obchodu uvedl, že pověst českých strojírenských firem je ve světě stále pozitivní a je potřeba toho využít. „Byl bych pro větší propojení našich proexportních organizací. Současný stav je charakterizován velkou roztříštěností sil,“ uvedl. Mgr. Pavel Drobil (ODS), zastupitel Moravskoslezského kraje, navrhuje propojení některých činností Ministerstva zahraničních věcí ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. „Naše zahraniční diplomacie by měla řešit nejen záležitosti ryze politické, ale v daleko větší míře právě nyní i ekonomické,“ uvedl P. Drobil. 

 

Snímek z konference Strojírenství Ostrava 2010

Jan Světlík informoval přítomné o úspěších Národního strojírenského klastru v zahraničí

Evžen Tošenovský (vpravo) v rozhovoru se zástupcem Indie

Význam konference podpořili svou účastí zahraniční diplomaté z Argentiny, Číny, Indie, Ruska a Turecka

Na konferenci Strojírenství Ostrava 2010 přišly téměř tři stovky zástupců průmyslových i energetických podniků a dalších společností, působících v oboru energetiky a energetického strojírenství.

 

Nechyběl ani Ing. Josef Konderla, předseda představenstva a ředitel společnosti Strojírny Třinec, a.s. – firmy, která je oborovým lídrem NSK.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Systém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně HodonínSystém pro omezení klenbování štěpky v zásobníku uhlí v Elektrárně Hodonín (44x)
V roce 1997 byla v Elektrárně Hodonín dokončena výstavba dvou fluidních kotlů (každý o výkonu 170 t/h páry). Vzhledem ke...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (36x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Češi dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně ŽelinaČeši dávají světu unikátní vynález, vírová turbína je v provozu na vodní elektrárně Želina (34x)
Po úspěšně skončených komplexních zkouškách odstartovala dnes provoz dvojice tzv. vírových turbín v areálu malé vodní el...