Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Ministr průmyslu jednal s vedením a odbory OKD o vývoji těžby

Ministr průmyslu jednal s vedením a odbory OKD o vývoji těžby

Publikováno: 20.7.2015
Rubrika: Tiskové zprávy, Uhlí

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek během pracovní cesty v Moravskoslezském kraji jednal s vedením společnosti OKD o aktuální situaci i plánech na rok 2016. Přestože letošní rok se podle manažerů těžební společnosti vyvíjí podle plánu, jak v těžbě, tak v prodejích, příští rok je opět velmi nejasný a nejistý. Jednání se zúčastnili také zástupci odborů, města Karviné a Orlové, hejtman Moravskoslezského kraje a vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj.

„Blíží se výjezdní zasedání vlády v Ostravě a já jsem chtěl být podrobně informován o aktuální situaci a výhledu těžebního podniku, na kterém jsou závislé desítky dalších firem a do značné míry i budoucnost celého regionu. Jako ministr průmyslu jsem stále znepokojen, situace se sice nezhoršuje, ale ani nezlepšuje,“ uvedl ministr Jan Mládek.

Společnost OKD plánuje letos vytěžit 7,5 – 8 mil. tun uhlí a podle vedení firma plní všechny ukazatele, jako je ražba, těžba a prodej podle celoročního plánu. Firma informovala ministra, že kritizovaný propad hotovosti je v souladu s plánovaným rozpočtem a že stav hotovosti bude na konci roku přibližně stejný jako na začátku roku, pokud se neobjeví nečekané vnější události. Zároveň však vedení OKD potvrdilo, že situace na trzích je stále nepříznivá a v některých parametrech se zhoršuje. Vývoj v následujícím roce proto nelze zatím předpovídat a není jasno ani v otázce budoucnosti Dolu Paskov. „Pro přípravu našeho těžebního plánu pro rok 2016 bude klíčová situace na trzích v závěru léta a na podzim, kdy proběhnou vyjednávání o kontraktech na odběry uhlí pro následující rok,“ vysvětlil Dale R. Ekmark, generální ředitel OKD.

„Všichni sledujeme s napětím, jak se OKD vypořádá s nepříznivou situací, ale také dopad odchodu zaměstnanců z OKD na trh práce,“ uvedl Jiří Cienciala vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Podle posledních údajů úřadu práce se v 1. pololetí roku 2015 zaevidovalo na úřadech na Karvinsku 345 lidí ze společnosti OKD. Z nich v evidenci zůstalo 260. „Tyto údaje potvrzují, že bývalí zaměstnanci OKD mají problém najít nové zaměstnání, i když je už několik měsíců vývoj na trhu práce příznivý,“ doplnil Jiří Cienciala. Vládní zmocněnec u příležitosti výjezdního zasedání vlády připravil společně s regionální tripartitou a dalšími partnery a následně společně s ministrem průmyslu předložil vládě návrhy opatření, které by měly zajistit dokončení hospodářské restrukturalizace regionu a jeho další rozvoj. Jedním z nich je například zavedení dřívějších odchodů do důchodu pro horníky.

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák připomenul, že prudký útlum těžby by mohl mít pro region nedozírné důsledky. „Vláda si tyto hrozby uvědomuje, což potvrdila svým zájmem zasednout v Ostravě. To se více než 10 let nekonalo. Věřím, že se nám podaří vládu také přesvědčit, aby udělala konkrétní kroky na pomoc našemu regionu. Jedním z nich by mělo být schválení financování přípravy průmyslové zóny Nad Barborou na Karvinsku, která by v budoucnu mohla přinést stovky až tisíce pracovních míst,“ dodal hejtman.

Právě nedaleká průmyslová zóna František v Horní Suché je důkazem, že takovéto plány jsou reálné. Ministr Jan Mládek si dnes tuto zónu, resp. některé výrobní provozy, prohlédl a debatoval se zdejšími zaměstnavateli. Firmy v současnosti v bývalém areálu dolu zaměstnávají více než 500 lidí. Zóna byla vyhlášena nejúspěšnějším Brownfieldem roku 2009, přičemž největší zásluhu na tom měl státní podnik Diamo, agentura CzechInvest a vedení obce Horní Suchá.

Posledním bodem programu ministra v Moravskoslezském kraji byla návštěva Třineckých železáren, které dlouhodobě dokazují, že i v dobách, kdy se jiným firmám v oboru nedaří, se dá prosperovat.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (62x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
ZAT oznámil hospodářské výsledky, dále se chce zaměřit na vývoj inteligentních systémů (41x)
Společnost ZAT, dodavatel inteligentních systémů řízení pro energetiku a průmysl, zveřejnil své hospodářské výsledky za ...
Jádro přitahuje stále více návštěvníků. Jadernou Elektrárnu Temelín navštívilo loni rekordních 26.875 návštěvníků. (39x)
Informační centra (IC) jaderných elektráren Dukovany a Temelín shlédlo v roce 2007 dohromady 55.693 návštěvníků, což je ...