Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Tiskové zprávy    Ministr průmyslu a obchodu informoval vládu o aktuální situaci systému státem podpořeného exportního financování a pojišťování

Ministr průmyslu a obchodu informoval vládu o aktuální situaci systému státem podpořeného exportního financování a pojišťování

Publikováno: 17.2.2017
Rubrika: Tiskové zprávy

Ministr průmyslu a obchodu seznámil na dnešní schůzi vládu s aktuální situací systému státem podpořeného exportního financování a pojišťování, jenž má přinést zkvalitnění institucionálního uspořádání, zlepšení procesního řízení a corporate governance, poskytované Českou exportní bankou, a.s., a Exportní garanční a pojišťovací společností, a.s. Projednávaný materiál byl na vládě minulý týden přerušen.

Informace se věnuje jednotlivým aspektům systému pojišťování a financování vývozu se státní podporou, jejichž cílem je podpora konkurenceschopnosti českých firem.

"Připravované kroky musí reflektovat skutečnost, že současný systém podpory exportu vznikl v České republice před více než 20 lety a od té doby nebyl výrazně měněn a přizpůsobován novým požadavkům české ekonomiky," uvedl ministr Jan Mládek. "V mnoha ohledech je stávající nastavení neefektivní a nákladné, proto je naším cílem předložení návrhů opatření nezbytných pro reformu systému exportního financování a pojišťování," dodal ministr průmyslu a obchodu.

Financování a pojišťování exportu se státní podporou, které poskytují ČEB a EGAP, je jedním z klíčových nástrojů státní podpory exportu pro české vývozce. Souhrnný objem všech vývozních úvěrů, investic českých právnických osob a bankovních záruk, které EGAP pojistil se státní podporou za uplynulých 23 let, dosáhl částky přes 758 mld. Kč, a to do sta zemí světa.

Na základě důkladné analýzy ekonomických, právních a fiskálních dopadů bude do konce roku 2017 vybráno nejvhodnější řešení konkrétní podoby dlouhodobých změn systému exportního financování a pojišťování se státní podporou. Z hlediska státu je žádoucí přistoupit ke změnám v corporate govermence v obou institucích.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Gazprom Export a Air Liquide podepsali Memorandum o spolupráci na rozvoji projektů výroby helia na východní Sibiři (55x)
Alexander Medveděv, místopředseda řídícího výboru Gazpromu a generální ředitel společnosti Gazprom Export a François Dar...
ČEZ investuje do stavby nové elektrárny v Počeradech 20 miliard (48x)
(Zdroj: www.novinky.cz) Elektrárenská společnost ČEZ investuje do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech...
SP ČR: je třeba zrychlit proces výstavby nového jaderného bloku (47x)
Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje rozvoj jaderné energetiky a výstavbu nových jaderných bloků. Prezident SP ČR Jarosl...