Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Lidé-Věci-Události    Linde uvedla v Třineckých železárnách do provozu jednotku na dělení vzduchu

Linde uvedla v Třineckých železárnách do provozu jednotku na dělení vzduchu

Publikováno: 14.10.2015
Rubrika: Lidé-Věci-Události, Tiskové zprávy

Společnost Linde Gas a. s., součást The Linde Group, uvedla v úterý 13. října v Třineckých železárnách do provozu nové zařízení na dělení vzduchu. V únoru 2013 Linde Gas uzavřel dlouhodobý kontrakt na zásobování Třineckých železáren technickými plyny. Smlouva navázala na mnohaletou úspěšnou spolupráci mezi Linde Gas a Třineckými železárnami. Už v roce 1994 Linde uvedl v Třineckých železárnách do provozu zařízení na zkapalňování a čištění argonu a od roku 2000 převzal komplexní zásobování Třineckých železáren technickými plyny.

Klíčová slova: Linde Gas, Třinecké železárny, argon

Nové technologie, uváděné do provozu v Třineckých železárnách, vyžadují dodávky velkého objemu kyslíku a dalších technických plynů ve vysoké kvalitě při co nejnižších dosažitelných nákladech. Stávající starší zařízení Linde Gas v Třineckých železárnách už těmto potřebám nepostačovaly. Proto bylo rozhodnuto nahradit je novým moderním zařízením.

Třinecké železárny jsou největším zákazníkem Linde Gas v České republice. Celková investice do nového zařízení činí 1,6 miliard korun.

Nová plně automatizovaná jednotka má kapacitu až 34 000 Nmᶟ/h kyslíku, 34 500 Nmᶟ/h dusíku a 300 Nmᶟ/h argonu. Jejím uvedením do provozu se významnou měrou zvyšuje dlouhodobá spolehlivost dodávek technických plynů potřebných pro výrobu oceli.

Zvýšené dodávky kyslíku i dusíku si vyžádala nová investice do moderního zařízení Injektáže práškového uhlí do vysokých pecí (PCI – Pulverised Coal Injection). Moderní technologie nahrazuje část koksu jemně namletým uhlím, které je injektováno přímo do vysoké pece přes výfučny. Celý proces je tak jednodušší a ekologičtější,“ říká generální ředitel Třineckých železáren Ing. Jan Czudek. Efektivní a bezpečné dodávky plynu pro výrobu oceli jsou podle něj nutností.

Po technické stránce projekt nové jednotky na dělení vzduchu vznikl a byl realizován ve spolupráci Linde Gas a Linde Engineering. Progresivní zařízení z nabídky Linde Engineering SCALE 10 000 bylo upraveno přesně v souladu se specifikacemi technických plynů požadovaných pro provoz ocelárny.

Oficiální zahájení provozu nového zařízení na dělení vzduchu zde ve Třineckých železárnách je potvrzením vedoucího postavení Linde Gas na trhu s technickými plyny v České republice,“ uvedl člen představenstva  The Linde Group Bernd Eulitz. „Nová nejmodernější jednotka na dělení vzduchu přinese Třineckým železárnám významné zlepšení hospodárnosti provozu a současně zabezpečí pro jednoho z našich nejvýznamnějších zákazníků v České republice ještě větší spolehlivost dodávek technických plynů.“

Zařízení bylo úspěšně uvedeno do zkušebního provozu v červnu 2015 dokonce o několik dní v předstihu před smluvním termínem. Dne 13. října 2015 Linde Gas v Třineckých železárnách slavnostně oznámil oficiální zahájení provozu za přítomnosti zástupců Třineckých železáren, obchodních partnerů a představitelů regionu a rovněž za účasti vedení společnosti Linde Gas a. s.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl ArcelorMittal Ostrava zahájila výrobu nové oceli pro automobilový průmysl (69x)
ArcelorMittal Ostrava vyvinula a jako jediná v evropské části skupiny ArcelorMittal vyrábí ocel, která najde uplatnění p...
Vítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s WestinghouseVítkovice podepsaly po Rosatomu smlouvu i s Westinghouse (64x)
Společnosti Westinghouse Electric Company a Vítkovice, a.s., podepsaly 1. prosince 2011 v prostorách rezidence americkéh...
Michal Enžl: Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti (62x)
Do energetiky se tlačí i firmy, které nemají s tímto oborem žádné zkušenosti. I na toto téma hovořili s Michalem Enžlem ...