Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Firemní zpravodajství    Kogenerace pomáhá udržet nízkou cenu vody

Kogenerace pomáhá udržet nízkou cenu vody

Publikováno: 31.1.2014
Rubrika: Firemní zpravodajství, Plynárenství

V čističce odpadních vod v Jindřichově Hradci byla spuštěna nová kogenerační jednotka TEDOM. Z plynů čistírenských kalů tu vyrábí elektřinu a teplo. Elektřina slouží k pokrytí vlastní spotřeby areálu ČOV, teplo k vytápění přilehlých objektů.

Klíčová slova: TEDOM, kogenerace

Dle místostarosty Jindřichova Hradce, Ing. Bohumila Komínka, by se investice do pořízení jednotky měla vrátit do čtyř let. Po tuto dobu by také radnice chtěla díky úsporám za elektřinu a teplo udržet cenu vody na současné úrovni, která je jedna z nejnižších v kraji.

Kogenerační jednotky jsou zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla. Malé kogenerační jednotky používají jako palivo především zemní plyn, mohou však využít i jiná alternativní paliva, např. bioplyn, skládkový plyn či kalový plyn z čističek odpadních vod.

TEDOM je předním světovým výrobcem kogeneračních jednotek, který se úspěšně prosadil v desítkách zemí světa. Za 22 let své existence instaloval TEDOM přes 3000 kogeneračních jednotek o celkovém elektrickém výkonu 800 MW. TEDOM a.s. sídlí v Třebíči, zaměstnává přes 500 pracovníků a jeho roční obrat poslední 3 roky trvale převyšuje 2 miliardy Kč.

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

Autor

Související články


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech Eaton oslavil ve výrobním závodě 100 let existence a změnil logo na svých produktech (54x)
Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dceřiná společnost Eaton Corporation), významný výrobce a distributor elektrotechnického z...
CO VŠE JSME ODVYSÍLALI ŽIVĚ Z MSV V BRNĚ! (49x)
Počátkem října 2017 se konal 59. ročník MSV v Brně. V rámci společného projektu Veletrhy Brno a portálů www.elektrika.tv...
Rekordní tržby, vyšší zisk i volný peněžní tok – navrženo zvýšení dividendy (35x)
Roční tržby1 na rekordní úrovni; vyšší provozní zisk EBITDA2 i zisk na akcii oproti roku 2012 Volný peněžní tok3 a pr...