Nacházíte se:  Úvod    Jaroslav Míl: Se silným sdružením pro dostavbu Temelína by se musel dohodnout každý

Jaroslav Míl: Se silným sdružením pro dostavbu Temelína by se musel dohodnout každý

Publikováno: 17.9.2010
Rubrika:

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR na konferenci Mezinárodního strojírenského veletrhu vyzval zástupce českého průmyslu, aby vytvořili sdružení, které by se společně podílelo na dostavbě jaderné elektrárny Temelín. „Je potřeba předložit hlavnímu dodavateli, ať již to bude kdokoliv, balík nabídky. Se silným sdružením bude muset jednat jakýkoliv dodavatel s velkým respektem,“ uvedl J. Míl.

Ten současně na konferenci "Dostavba JE Temelín – příležitost pro český průmysl", která se konala 15. září 2010 v Brně, uvedl, že se významným partnerem by toto sdružení mohlo být i pro banky. „Nečekejme, že investor nebo vláda zajistí ve smlouvě na dostavbu nějaký podíl tuzemských firem. Je potřeba vzít iniciativu do svých rukou,“ dodal. Podle jeho slov je taktéž potřeba neustále vyvíjet tlak na vládu, aby neotálela s přijetím státní energetické koncepce. „Za posledních dvacet let se nikdo pořádně nezabýval otázkou, jaký energetický mix tady vlastně chceme, pro jakou ekonomiku a zemi elektrárnu dostavujeme,“ dodal J. Míl na konferenci, kterou navštívily více než dvě stovky zástupců firem.
 

Účastníci konference

Jaroslav Míl

Jak se shodli účastníci konference, účast tuzemských firem je žádoucí i z hlediska vyšší prestiže našich firem na zahraničních trzích. „Evropa se vrací k jádru, jen Německo bude muset v budoucnu postavit až dvacet nových bloků. V budoucnu se mohou české firmy podílet na projektech hlavních dodavatelů ve třetích zemích,“ uvedl například Evžen Tošenovský, poslanec Evropského parlamentu. Jak však dodal, nečinnost v této oblasti je riskantní a tuzemské firmu musí začít samy jednat.

Evžen Tošenovský

Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška řekl, že v rámci rozhodování o vítězi tendru na dostavbu Temelína mezi společnostmi Konsorcium MIR.1200, Westinghouse a AREVA se různé politické tlaky zvnějšku nakonec navzájem vyruší a rozhodovat bude ve finále cena, transfer know-how a přislíbený podíl českých firem jako subdodavatelů. Bartuška dále mluvil o tom, že zatím v Evropě, USA a Rusku neprobíhá jaderná renesance, o které se tak často mluví, ale po dlouhém období útlumu spíše jaderná resuscitace, kdy nové bloky jsou například v Evropě pouze dva, ve Finsku a ve Francii. Český tendr na dostavbu Temelína je nyní jediný v Evropě, a tudíž samozřejmě i velmi významný.

Václav Bartuška

Podstatná část zakázky na dostavbu Temelína může být podle Bartušky vyrobena v Česku, ale české firmy musí být schopny konkurovat cenou i kvalitou. Dále Bartuška prohlásil, že ČEZ vede podle jeho názoru tendr velmi zodpovědně, protože se na rozdíl od Slovenska nevydal cestou inženýringu, na což by nyní jeho kapacita a know-how nestačily, ale rozhodl se najít dodavatele na klíč.

Zástupce jednoho z uchazečů o dostavbu Temelína - "Konsorcia MIR.1200 (Rusko)" – Roman Zdebor ze Škoda JS na konferenci uvedl, že Konsorcium nemusí potenciální dodavatele teprve hledat, protože s nimi kontinuálně spolupracuje již 40 let. Jako významnou současnou referenci dále zmínil výstavbu třetího a čtvrtého bloku JE Mochovce. Zástupce společnosti Westinghouse (USA) Kerry Hanahan zdůraznil důležitost lokálního dodavatelského řetězce a popsal další příležitosti, které může Westinghouse nabídnout českým dodavatelům, mimo jiné potenciální možnost podílet se na globální dodavatelské síti společnosti Westinghouse. Zástupce společnosti AREVA (Francie) Thomas Epron zdůraznil, že domácím trhem společnosti je Evropa, společnost má hlavní základnu kromě Francie i v Německu. AREVA podle Eprona prokázala v Číně, USA či Japonsku schopnost přizpůsobit se lokálním podmínkám a spolupracovat s domácími dodavateli. Stejně chce postupovat i v Česku. Dosud se jim údajně přihlásilo přes 100 českých firem.
 

Další informace o konferenci „Dostavba JE Temelín - příležitost pro český průmysl?" Vám poskytne zástupce organizátorů Jan Šimral (e-mail: simral@madisonpa.cz ; tel. 773 936 457).

Publikace v oboru energetiky, strojírenství a stavebnictví k prodeji
 

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Cenu za nejlepší energeticky efektivní inovační exponát patří Ústavu jaderného výzkumu Řež za TriHyBus – trojitě hybridní vodíkový autobus (31x)
Zahajovací večer byl příležitostí pro slavnostní udělení ocenění Zlatá medaile MSV a Zlatá medaile IMT. Vedle pěti vysta...
Český průmysl by podle studie mohl ušetřit až 24 procent současné spotřeby energie (25x)
Chytrá energie, šance pro český průmysl byl název přednášky, kterou prezentovalo Hnutí Duha na semináři Energie pro budo...
Jaroslav Míl: Se silným sdružením pro dostavbu Temelína by se musel dohodnout každýJaroslav Míl: Se silným sdružením pro dostavbu Temelína by se musel dohodnout každý (24x)
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR na konferenci Mezinárodního strojírenského veletrhu vyzval zástupce českého průmys...